Res med mig genom livet

Semester i Sverige

Det är snart september och de flesta semestrar är slut för den här gången. Det är bara att vänta på nästa. Fast det blir allt vanligare att sprida ut sin semester över hela året. Den som spar han har!

År 2020 har varit ett speciellt år, med olika restriktioner, men man har kunnat åka ganska fritt inom Sverige och upptäcka allt som finns i vårt vackra land!

Vi har ett mycket avlångt land och ska man åka från norr till söder eller väst, är det flyg som gäller i alla fall för mig.

Frågan är hur stabilt det är att boka flygbiljetter? Man vill inte stå där med en betald biljett som sedan blir värdelös om flighten ställs in eller blir mycket försenad så att man missar ett anslutningsflyg eller ve och fasa att planet är överbokat..

Då gäller det att kolla EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter. Det är inte alltid lätt att fixa ersättningen själv, men det finns hjälp att få. Flightright hjälper gärna till med att få ersättning från flygbolaget. Får man ingen ersättning, är det gratis. Annars blir det en kostnad som är 29.77 % av beloppet. Dessutom kan man kräva kompensation för försenat eller inställt flyg upp till 3 år efteråt!

Bra att veta!

Varför infördes EU-förordningen?

Man ville skydda passagerarna från problem och olägenheter på grund av förseningar och annat som flygbolagen hade kunnat förhindra. Det är en drivfjäder för flygbolagen att hålla sina tidtabeller.

När allt är klart är det bara att sätta sig ner och planera semestern.

Ett tips är att åka till Västkusten, Sveriges framsida!

Fika på Bergs Konditori, Marstrand

Eftersom Bohuslän ligger mig nära om hjärtat tipsar jag om Marstrand, som ligger i Kungälvs kommun, inte heller så långt från Göteborg!

Det är en ganska liten ö som du kan gå runt eller bara fika någonstans om du känner för det.

Jag brukar undvika Marstrand när det är regatta. Varför? Jo, då är det smockfullt med folk överallt.

Glöm inte att ta med badkläder om du åker dit! Det är underbart att hoppa eller gå i havet och simma i det salta vattnet! Om det inte är för kallt förstås!

Vy från Marstrand

Om du landar på Landvetter är mitt förslag att du tar in på ett hotell eller vandrarhem i Göteborg och ”gör” stan. En kväll på Avenyn är fint. Ett annat tips är att ta båten från Saltholmen till någon av öarna i Göteborgs södra skärgård!

Klippor och öppet hav

Om man har semester sent på hösten och vädret är vackert kan man nästan ha öarna för sig själv, nästan utan turister. Bara bofast befolkning. Det är som balsam för själen!