Res med mig genom livet

Bakterierna anfaller.

Är billig mat ett hot?

Ja, troligen är det så. Jakten i företagen på att leverera billig mat kan göra så att delar i leveranskedjan lämnar vidöppet för Ehec.

Matburna smittor har de senaste åren fördubblats och ehec kan finnas i hamburgare och i sallader. Om man är noggrann när man steker maten och ser till att köttfärsmat är väl stekt, är det ingen fara, för bakterierna dör…. Var noga med att inte ett uns rosa ska synas på hamburgaren – kräv att den grillas  en stund extra om du ser det minsta tecken på att den har legat för kort tid i grillen.

Prispress på mat är inte alltid bra!

DN

Inte nog med att vi ska passa oss för ehec, som kan vara nog så otrevlig, utan det finns superbakterier i Sverige som först upptäcktes i Indien och Pakistan. Vi reser mycket och hämtar hem både bra och dåliga saker, Till dom dåliga hör superbakterier som är svåra att bota, ibland helt omöjliga!

Antalet fall av den superresistenta tarmbakterien ESBL-Carba ökar stadigt i Sverige och det finns ingen antibiotika som biter på den. Hemska tanke! Man måste våga leva men vi är omringade av bakteriearméer som vill anfalla. Man kommer långt med sunt förnuft, men inte alltid hela vägen fram!

Vad ska vi ta oss till när vi har knaprat så mycket antibiotika så att dom flesta bakterier är resistena?

                                                                      
ESBL är en grupp enzymer som flera olika typer av bakterier kan bilda och som gör flera viktiga grupper av antibiotika overksamma.

Bildas oftast av tarmbakterierna Escherichia coli (bilden) och Klebsiella pneumoniae.

Orsakar ofta urinvägsinfektion, som kan kräva särskild antibiotika intravenöst.

Kan förebyggas med god handhygien. God hygien både vid toalettbesök och i samband med matlagning är viktigt för att undvika smittan.

Smittan motverkas om maten hettas upp ordentligt.

Vanliga ESBL-bakterier är multiresistenta mot de två vanligaste typerna av antibiotika inom gruppen betalaktamaner: penicilliner och cefalosporiner. ESBL-Carba är även resistent mot den sista gängse gruppen antibiotika: karbapanemer.

SvD

#Blogg100 / #023