Res med mig genom livet

Biverkningar av medicin

Får du biverkningar av medicin?

Jag får alla biverkningar som finns – nästan!

När jag fick en blodtrycksmedicin för första gången, svimmade jag av biverkningar. Åkte in på sjukhus för koll.  Bytte medicin till en som jag fick en vansinnig hosta av. Återigen en ny medicin som jag fixade en lång tid. Sedan fick jag gikt och skulle absolut  inte äta just den medicinen i samband med gikt. Återigen byte.

Precis som alla andra åkte jag på en förkylning med en hosta som gjorde att det var omöjligt att sova på nätterna i en vecka. Fick stark hostmedicin att doktorn. Vad hände? Jo, jag svimmade och fick kramp i gallgångarna. Inte kul alls.

Nu kommer det att finnas svarta trianglar på nya mediciner, som visar att  medicinen står under extra bevakning. Läkemedelsverket vill att personer som får biverkningar av läkemedel ska rapportera vad man råkar ut för. Vi är tydligen dåliga på att rapportera när vi får biverkningar av olika mediciner.

Jag vet inte om jag vågar testa de nya läkemedlen som står under bevakning. Jag  får ju biverkningar av beprövade läkemedel, så jag avvaktar ett tag med svarta trianglar!

Svarttriangel_1031578b

 

SvD   DN  Skanska SR