Res med mig genom livet

Vad vet du om kulturen i Thailand?

Jag tänkte att vi i några inlägg ska titta lite på kulturen i Thailand. Många svenskar reser för en sol och badsemester, utan att reflektera på att man faktiskt besöker en helt annan kultur än sin egen. Vi tycker att mycket är konstigt och thailändarna tycker att vi är lika konstiga.

Det är lite lättare att förstå varandra om vi är mer pålästa.

För er som inte har varit i eller kommer att åka till Thailand, kanske det kan vara intressant att veta lite mera om deras kultur.

Förlora inte ansiktet om du kan undvika det.

DSC_0083+

Du är på semester och upptäcker snart du ofta möts av leenden. Ibland förstår du inte varför dom ler hela tiden och i konstiga situationer. Om det händer en liten olycka när du sitter på en restaurang och någon som serverar gör ett misstag, så kan dom fnittra och som västerlänning undrar man vad som är så roligt med det.

Jag rev en sönder en kjol på en spik när vi åt på en strandrestaurang och möttes av ett skratt. Först så rann adrenalinet till, innan jag kom ihåg att det är ett sätt att skyla över sin osäkerhet. Om jag hade fått ett utbrott där, så var det jag som hade förlorat ansiktet .

Folk är många gånger nyfikna som barn och kan fråga precis vad som helst. Det gäller att behålla fattningen och svara så gott man kan. Vi är inte vana vid att vara så raka mot varandra. Jag minns att en manlig kompis till mig hade mycket hår på bröstet och armarna. Det hände åtskilliga gånger att någon kom fram och ville känna på ”lockarna”.

Du är på semester och hetsa inte upp dig i onödan. Det är mycket enklare att ge ett leende tillbaka, även om du av någon anledning är irriterad.

DSC_0089+

 Att förlora ansiktet.

Om vi västerlänningar börjar gapa och skrika för att något är fel, så börjar thaiarna fnittra, västerlänningen blir urförbaskad och höjer rösten ännu mer och då bryter skrattet ut.  När du börjar gapa, har du förlorat ansiktet och thaiarna försöker rädda dig med att skratta! Snacka om kulturkrock.

Buddismen förespråkar lugn och vad värre är:. Iska retar andarna och det betyder otur. Det är viktigt för alla att inte förlora humöret och därmed ansiktet.

Det är ju så här hemma också. När man blir ”skitarg” har man förlorat. Det är mycket bättre att prata lugnt och sansat om något och reda ut saker som har gått fel.

DSC_0155+

Det kostar så lite att tänka efter en gång extra innan man ilsknar till. Om en thailändare förlorar ansiktet är det en mardröm för honom eller henne.

Vi är ju där för att ha trevligt och gärna bli respekterade för dom vi är och vinner absolut inget på att genera värdfolket!

Vi vill att människor visar oss respekt och det är lika viktigt att respektera människorna i de länder vi besöker!

 

OBS! Alla bilder är klickbara!

DSC_0216+