Res med mig genom livet

Kakel ett 4000-årigt hantverk

Vi har kakel i varje hem – nästan. Vi går till butiken och väljer det som ”faller oss på läppen” utan att tänka på hur uråldrig keramiktillverkningen egentligen är.

P1010248

Jag stod förundrad i den grekisk ortodoxa Sankt Georgeskyrkan i Madaba strax utanför Amman i Jordanien och tittade på mosaiken i golvet och som föreställer den palestinska kartan och bestod ursprungligen av 2 miljoner bitar. Tyvärr så är delar av kartan över det heliga landet borta, men vad kan man begära efter 1200 år?

DSC_0056

Ett antal år senare stod vi i butiken och skulle välja kakel till vårt badrum och hade inte en tanke på det urgamla hantverket som kom till oss från Mellanöstern för länge sedan.

DSC_0051

Vi valde också ett annat till vårt uterum. Vi gillar våra kakel både på väggar och golv och så småningom kommer någon att byta ut det vi valde och kanske sätta dit något annat! Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att folk kommer och tittar på det och förundras om 1190 år.