Res med mig genom livet

Grattis Kung Bhumibol

I går 5 december var det stor födelsedag i Thailand. Kungen fyllde år.

Kung Bhumibol fyllde 88 år, men visas alltid med ungdomliga bilder.. Han är den monark som har suttit längst på tronen i hela världen och han föddes i Cambridge, Massachusetts, USA.  Han blev Kung 9 juni 1946. Ett nästan oslagbart rekord. Hans bror som skulle varit kung blev mördad och den unge Bhumibol fick träda in i broderns ställe.

Den här dagen bär man ofta gult till kungens ära. ”Yellow for the King”

I Thaliland har varje dag en egen färg . Måndag = Gul, Tisdag = Rosa, Onsdag = Grön, Torsdag = Orange, Fredag = Blå,  Lördag = Purpur, Söndag = Röd.

Gult för kungen innebär att han är född på en måndag. Drottning Sirikit är född på en fredag och hennes färg är alltså blå.

Vilken färg är din? Min är rosa!

En skön picknick vid stranden är inte helt fel. Gärna med gula tröjor på.

Vi gick all in och hade naturligtvis gula tröjor på, utom Immigration polisen, som dyrt och heligt lovade att ta väl hand om oss om vi kom till Mataphut för att förlänga ett visum!

Kungen är i det närmaste helig för många Thailändare. Han ska visas respekt! Hans ansikte finns på sedlarna, vilket innebär att man ska vara försiktig och behandla sedlarna väl. Det är mycket sällan man ser gamla slitna sedlar i Thailand. Man kränker inte eller talar illa om kungen! Då kan det gå illa!

Kung Bhumibol är en skicklig fotograf, älskar musik, spelar saxofon och har bildat en egen jazzorkester.

Han är ingen fattiglapp precis. Han anses vara god för 35 miljarder dollar!