Res med mig genom livet

Resa till Sydamerika under Jul

veiken

Julen behöver inte vara vit. För många julfirare runt om i världen  är det en sommarhögtid. I södra Sydamerika inträffar julen mitt under högsommaren. Argentina är ett bra exempel. Där kan det vara 30 grader varmt och grillfester på julaftonskvällen.

Oavsett var i världen du befinner dig  finns det mycket som är likt på julafton. Tomtarna, de röda kulorna och pyntet ser likadant ut. Samma sak gäller julaftonskvällen, 24 december, är den stora familjehögtiden för ett par miljarder människor.

Men sedan tar likheterna mellan Europa och Sydamerika slut. Varje land och kultur har sitt sätt att fira jul. När vi svenskar kryper ihop och myser i julkylan så klär sydamerikanarna av sig och firar en riktig sommarjul.

I Argentina  firas  en lite mer diskret jul. Affärer och offentliga platser är sparsamma med pyntet. Det är knappt att julen märks av på många platser i det stora landet.

På kvällen  24:e december samlas familj, släkt och vänner för en stor middag. Ofta är det grillfest med massor av kött som gäller. Efter maten vid tolvsnåret delas julklapparna ut. Därefter är det utgång som gäller för ungdomarna. Alla nattklubbar och barer håller öppet på julnatten. Det är en tradition i Argentina att festa tills solen går upp denna natt. För att hitta bra priser på flygresor till Argentinas huvudstad Buenos Aires kan du besöka resesajten flygresor.se.

Här skiljer sig julfirandet ganska mycket från Argentina. Visst, de äter en stor middag tillsammans på julaftonskvällen. Men alla stannar hemma, det dansas Salsa och dricks massor med alkohol.

Colombianerna och chilenarna gillar julpynt. Ofta börjar affärerna redan i slutet av oktober med att sätta fram tomtar och röda kulor i  skyltfönstren. När det sedan närmar sig jul  blir färgprakten allt större. I Chiles huvudstad Santiago  bekostar Coca Cola en enorm gran utanför presidentpalatset La Moneda varje jul. I stället för kulor  hänger det stora och röda kapsyler i granen. Med riktigt bra priser för att resa till Colombia med hjälp av Flygresor.se är det ett  bra tillfälle  att testa på Julafton i Sydamerika.

En gemensam och enande symbol för julfirandet över hela världen är tomten.. Denna rödklädda och snälla gubbe från Nordpolen är lika populär i Sydamerika som den är i Sverige, USA och Europa. Det spelar ingen roll att det är 30 grader varmt och solen gassar, den tjocka farbrorn håller  humöret uppe under sina lager av vinterkläder.