Res med mig genom livet

Apans År

Vi har firat det kinesiska nyåret och lämnat getens år och gått in i apans år!

Khun Kim står redo för apans år! Tideräkningen är helt annorlunda än hos oss. Vi har decennium, 10år, sekel 100 år och millenium, årtusende. Kina gör en helt annan bedömning och i deras tideräkning kallar man 12 år för ett stort år, en cykel är fem stora år, alltså 60 år och en epok är 60 cyklar och då får man det till 3600 år! I Thailand befinner vi oss i år 2559 dvs det är 2559 år sedan Buddha föddes.

Kinesiska lyktor, nya och fräscha hänger på många ställen över nyåret!

Det kinesiska nyåret infaller på lite olika datum, beroende på hur det är i månkalendern. Det kan infalla från slutet av januari till mitten av februari. I år var det 8 februari.

De flesta bilarna kör omkring med en liten blomsterbukett på fronten. Till och med vattenbilarna!

Apans år ja. Myten säger att Buddha skulle säga adjö och kallade alla djur till sig och det var bara tolv  djur som orkade infinna sig och dom fick var sitt år uppkallat efter sig som tack!

Kinesiska drakar passar infarten till Ban Phe!

Djuren som kom och har år uppkallat efter sig var: Råttan, oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen! Alltså 12 djur och ett stort år är ju i verkligheten lika många som djuren. 12.

 

Kineserna tror att det djur som styr det år man är född i inverkar på vår personlighet.  Vilket år är du född i? Kolla HÄR

Du kan se din ”djuregenskaper” HÄR

Inte nog med att vi har ett djur inom oss. Vi tillhör också ett element! De 5 elementen är: Trä, eld, jord, metall, vatten.  Ni kan läsa om elementen HÄR

Jag är hund och eld! Vad är du?

OBS! Det här är inget sponsrat inlägg till en resebyrå! Den sidan gav den bästa informationen jag kunde hitta!