Res med mig genom livet

Vid Prasaeflodens mynning låg hon.

Vi velade lite innan vi kom fram. Direkt efter bron som går över Prasaefloden ska man svänga vänster och in mellan de gamla husen. Tur för oss att vi hittade skyltningen!

Får jag presentera HMTS Prasae. Den här damen har en lång och brokig historia till sjöss! Hon byggdes i USA, närmare bestämt i Californien och sjösattes 18 augusti 1943 under namnet Gallup, New Mexico.

I fören på Gallup har många sjömän stått och tittat ut över havet!

Hon var en patrullerande och eskorterande fregatt under andra världskriget och hennes arbetsområde var  Stilla havet! Hon avgick från San Diego 21 juni 1944 och tjänstgjorde bland annat vid Fillipinerna, Nya Guinea och Palauöarna. På väg hem till USA släppte hon av män i Pearl Habour, Hawaii och återvände till San Fracisko 25 december 1944.

Vi tog oss upp på däck via en lejdare och såg oss omkring!

Hon avgick sedan till Dutch Harbour i Alaska där hon patrullerade Norra Stilla Havet! Hon skulle sedan komma att överlåtas till Sovjet och ingå i deras flotta. En förstärkning inför Sovjets medverkan i kriget mot Japan. Hon döptes till EK-22 när hon var i sovjetisk tjänst!

Underhåll, vad är det? Synd att fartyget för stå och förfalla!

När den sovjetiska besättningen var färdigtränad så var det för sent att delta i kriget och hon blev istället patrullbåt i ryska farvatten i Fjärran Östern fram till i november 1949 då hon efter långa förhandlingar lämnades tillbaka till USA i Yokosuka, Japan.

Den här gången är det lek, men i andra tider har det varit blodigt allvar när unga grabbar stod bakom vapnen ombord och försvarade sina trupper.

Hon fick tillbaka sitt ursprungliga namn, Gallup, när hon var tillbaka i den amerikanska marinen. Stannade kvar i öster och gick sedan i tjänst i Koreakriget för USA. Efter Koreakriget 1950-1951 lades hon upp i torrdocka för omfattande reparationer.

Efter reparationerna återvände hon en kort tid till Korea och patrullerade där och återvände sedan 6 oktober 1951 till Yokosuka i Japan.

Små killar gillar också att leka, utan att veta vad som hänt ombord på det här fartyget.

Gallup överfördes till den thailändska marinen kort efter hon återvänt till Japan. Enligt uppgift 29 oktober 1951 och fick då sitt nuvarande namn: HTMS Prasae. Hon var i tjänst för Thailand till 22 juni 2000 då hon avvecklades.

Prasae låg först som  ett minnesmärke vid Sattahip Naval Base , men  sedan bogserades hon till mynningen av Prasae floden i Rayong-provinsen  27 december 2003, enligt de närboendes önskan eftersom fregattens namn överensstämde med ”deras” flods namn.

Det tackar vi för! Vi hittade till slut ett stycke världshistoria, trots att vi körde fel några gånger!

Källa Wikipedia