Res med mig genom livet

Genom Dalslands kanal

I måndags åkte vi från Göteborg med buss och gick på MS Dalslandia får en dagstur genom Håverud akvedukten och Dalslands kanal.

Alle man ombord och det blev dags att kasta loss. En aning småkyligt på morgonen, men en helt blå himmel skulle följa oss under dagen.

Vi åkte sträckan Håverud till Bengtsfors, passerade 16 slussar och steg 41 meter.

Vi kom snabbt till den första slussen med vår båt som heter MS Dalslandia. Hon är specialbyggd för kanalen, sjösattes 1973 och har en bredd på knappt fyra meter. Ibland är det så trångt i slussarna så att en finger utmed sidan inte skulle klara sig helskinnad.

Slussluckorna är öppna för fullt och vattnet vräker in i den stänga slussen. Båten stiger ganska snabbt till rätt höjd.

DSC_0233+

Vi är på rätt höjd, slussporten är öppnad och Håveruds Akvedukt ligger framför oss.  ” Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. Plåtarna är sammanfogade med 33000 nitar. Ännu har inga nitar behövts bytas ut trots 148 år på nacken.”

Snacka om kvalitét!

Tyvärr fick jag inga bilder uppifrån eftersom jag var ombord, men det var en häftig upplevelse att åka i en liten plåtränna en bit upp i luften över en fors.

Det är vackert i Sverige. Tänk att bo så här.

Någon däruppe måste gilla oss. Vindstilla strålande sol och ett vackert landskap. Kan det bli bättre?

En annan av slussarna som vi passerade. Vitsippsbackar på båda sidor att njuta av när vi sakta gled förbi.

Landskapet var otroligt varierande. Det var något att njuta av precis hela tiden.

Dalslands kanal byggdes av Nils Ericsson 1864-1868 . Kanalsystemets längd är 250 km varav ca 12 km är grävd eller sprängd kanal. Det gick fort och jag undrar hur många arbetare som inte orkade arbeta så hårt hela vägen. Bron ni ser är också byggd och designad av Nils Ericsson, som för övrigt var bror till John Ericsson som var en känd uppfinnare.

Några guider som ville visa vägen.

Den sista slussen för vår del öppnades och nu var det bara en liten bit kvar till Bengtsfors.

En heldagsutflykt var slut för vår del. Tack alla som var med.

Tack mina läsare om ni orkar att läsa och titta på hela inlägget. Ni ska vara glada att ni slipper alla bilder. Då hade ni fått sitta och titta länge! 🙂