Res med mig genom livet

Koka räkor i Thailand

Det låter kanske som lite överkurs, men kokta färska räkor kan man äta tills man – inte orkar mer.

Prio ett är att ta sig till en fiskmarknad och det finns några stycken.

Det här är inga räkor, vi går vidare!

4 kg räkor, mellanstora, köpte jag. ca 65 kr/kilot. Det var dags att kavla upp ärmarna och jobba. Men vänta lite nu! Jag hade dillfrön på burk (tack Tobbe) från Sverige, men färsk dill i knippen skulle jag ha. Vad i herrans namn heter dill på thai?

Vi pekade och tjoade. Den här kvinnan förstod att vi ville ha en grönsak och var snäll nog att köra Karin och mig till en grönsaksbutik.

Karin, vad heter dill på thai???? Till slut kom vi på via en översättare på mobilen. Dill heter ”tjillao” Svaret blev ”No have”

Efter många om och men så hittade vi dill på närmsta ställe. Marknaden vid det Vita Templet i Plong Saway.

Dags att sätta igång. Om du funderar på att koka räkor i Thailand, så starta inte in med 4 kilo. Om man bara ska koka 4-6 räkor åt gången tar det en stund. Jag lovar! Hela köket var upp och ner efteråt. Vilket söleri. Sölmaja är mitt förnamn.

Is på räkorna är  ett måste i värmen, annars kan det gå illa! Räkor är känsliga.

Succé, folk åt som galningar och slickade sig om munnen. Räkorna hade en strykande åtgång och nästa gång kokar jag inte så mycket som 4 kilo, det är en sak som är säker.

Någon som vill ha receptet?

Kommer här:

Tobbes räkor
Koka lagen låt den kallna: 5 liter vatten, 2 dl salt, 4 st sockerbitar, 1 msk dillfrö,  1 burk öl, 1 knippe dill, koka upp och låt kallna.
Koka räkorna i 5 liter vatten med 3 dl salt, 6 st åt gången i 1-1 1/2 min beroende på storlek lägg räkorna i den kalla lagen låt stå i kylskåpet tills nästa dag.
Ät och njut, det gjorde vi!