Res med mig genom livet

Göteborgs hamninlopp

När jag har varit ute på böljan den blå och närmar mig Göteborg vill jag gärna upp på däck och titta på hela härligheten när vi sakta ”glider” förbi kobbar och skär.

Gäveskär  ligger strax strax norr om Brännö och är en gammal fyrplats. Fyren var i bruk första gången 1 oktober 1866. Här ute bodde fyrvaktaren med sin familj, om han hade någon. Jag kan bara tänka mig hur det var när hårda saltmättade vindar ven in över den lilla ön. Fyren var i bruk ända till 1950. Årslönen var 1 730 kronor år 1922. Fri bostad med ”lyse” samt ved till uppvärmning ingick.

Land i sikte! Det är mysigt att stå och titta när man närmar sig land och det blir fler och fler saker som går att urskilja.

Göteborgs skyline! Hamnen med sina kranar, bockkranen på Eriksberg, Älvsborgsbron och som kronan på verket kan man se Masthuggskyrkan därborta i diset!

Nya Älvsborgs fästning ligger och vaktar inloppet som den har gjort sedan mitten av 1600-talet. Det var danskarna som skulle hindras från att inta Göteborg.  Idag kan man åka dit ut och vara med på en historisk guidning, eller bara ta med sig picknick och njuta av väder och utsikt. Idag är det inte heller någon risk för att kastas i fängelset. Här kan man dessutom ha bröllop och andra fester . Vilken tur att inte fästningen föll till danskarna 1717–1719 då den anfölls gång på gång!

Nordens största hamn, med närhet till tre huvudstäder inom 50 mil. Jag har varit uppe i en av kranarna och haft förmånen att se hela Göteborgs hamninlopp från ca 40 meters höjd! Läckert. Dom fick nästan ta ner mig med tvång. Där hade jag kunnat njuta i många timmar.

Strax dags att lägga till och jag gick ner i hytten för att hämta mina saker. Resan in till Göteborg var slut.

Vi var hemma och nästa färja skulle över till Fredrikshamn och tillbaka. den här gången i fredliga ärenden till skillnad  mot 1700-talets danskar!