Res med mig genom livet

Turist i egen stad – Göteborg

Vi åkte in till stan i ett ärende och tog en liten turistsväng i vår egen stad. Vi besökte Kronhuset och Kronhusbodarna.

Mitt i stan, nära Femman och lite snett bakom Gustav Adolf Torg ligger denna oas.

Man får gå lite längre in och njuta av tystnaden som råder härinne. Husen som byggdes på 1700-talet ligger fortfarande kvar och i husen finns Bodar som har olika hantverk  både till försäljning och kurser för folk som vill lära sig mera. t.ex om silversmide.

Ett litet torg och som juvelen i Kronan ligger Kronhuset. Göteborgs äldsta byggnad som inte var en kyrka eller bostadshus..

Kronhuset byggdes 1643-54 och står fortfarande där och vittnar om svunnen tid. Det hette ursprungligen Giötheborgz Tyghuhs och hade inte alls med tyger att göra. Tyger ska läsas som krigsmaterial och var helt enkelt ett förråd för Kronan det vill säga militären. 1968 förklarades huset som byggnadsminne. 1660 gästspelade Kronhuset som rikssal när Karl X Gustav sammankallade riksdagen. Området har brunnit två gånger på 1700-talet, men Kronhuset klarade sig båda gångerna.

Lite sötsugen? Nej inte den här gången, men det finns för den som vill gå in och köpa lite.

Man blir trött av att vara kulturell, så en kopp kaffe och något slisk till satt fint. Det var så härligt väder så vi satt ute på det lilla torget utanför Kronhuset!

Jag som inte är nyfiken, utan mycket intresserad, var ju tvungen att gå in i Kronhuset. Jag vet att det är många aktiviteter där och just igår var det full fart för Kronhusteatern skulle invigas på eftermiddagen.

En av alla bordsdekorationer inför kvällen. Jag tyckte att det var smakfullt. vad tycker ni? Ovanligt är det i alla fall!

Jag fick ett litet samtal med Mikael som var chef på teatern och fick ett erbjudande.

Gå 2 för 1 på Opera Estrad: The Bear. Erbjudandekod: TFE och det gäller även alla mina läsare om ni vill titta på den föreställningen. som spelas 30 juni-15 juli!

Länk till Kronhusteatern HÄR

Det är mycket trevligt att vara turist i sin egen stad!