Res med mig genom livet

Massor av Whiskey

Ett besök på ett whiskeydestilleri när man är i Irland är nästan ett måste. Då tänker ni genast på Jamesons, men det är idag bara ett museum och då gick det bort.

Teeling är ett nygammalt destilleri. Ursprungligen startades det av Walter Teeling och året var 1782. Det nya destilleriet öppnade för besökare 2015 och där inne puttrar och jäser det.

Härinne var det varmt och fuktigt. Det luktade jäsning lång väg. Korn, vatten och jäst är ingredienserna. När kornet är malet, sätts hett vatten till malten och får stå ett tag och dra ur sockret. Vattnet silas bort och denna varma vätska kallas vört och hamnar i  de stora träkaren av douglasgran. Här blir det öl som håller en alkoholhalt av ca 8%.

Det fordras kraftiga doningar för att hålla ihop träkaren.

Tre stycken apparater för bränningen. En för vörten, en mellandestillering och den sista för ren alkohol.

Små Niagarafall med ren sprit som så småningom ska bli Teeling whiskey. Ni kan ju föreställa er doften i förbränningshallen.

Ny sprit måste enligt Irländsk lag lagras i tre år på ekfat för att få kallas whiskey. Man återanvänder tunnor som det har varit rom, vin eller sherry i förut, för att få fram speciella smaker. Medan whiskeyn mognar på träfat så dunstar en del bort och kallas för ”änglarnas andel”. Ca 5% första året och sedan 2% per år. Ju längre en whiskey mognar på fat, desto mindre blir kvar och köparnas plånböcker blir tunnare.

OBS! Tunnorna på bilden är tomma! 1875 exploderade ett bränneri och allt som fanns i tankar och tunnor rann ut som lava på trottoarerna. Människorna tag allt som fanns, mössor, skopor skålar och annat. Folk låg på marken och lapade whiskey. Trottoarerna var allt annat än rena, så det var många som dog i sin iver att få i sig gratisdrickan.

Efter det är det förbjudet att lagra sprit i Dublin, utan allt forslas bort till andra ställen i Irland som kan lagra på ett säkert sätt.

Naturligtvis var det avsmakning också.  Whiskeyn var len som sammet. Skotsk whisky är inte alls lika god, enligt mig! Drinken var verkligen god.

Recept:

Teeling Rasberry iced tea.

  • 40 ml Teeling small batch (blended)
  • 20 ml Aperol
  • 15 ml Ingefärs likör
  • 30 ml Lemon juice
  • 10 ml sirap
  • 60 ml kallt hallon eller bärthé!

Skaka ihop och häll upp på några isbitar!

Gott!

Provsmakning av Teeling whiskey! En viktig uppgift! Valet stod mellan skotskt rökig, bourbon och Teeling!

Den irländska fick allra bäst betyg!

Numera har vi en certifierad whiskeyprovare i det här huset!

Nästa inlägg som kommer från Irland, får ni åka med och titta på Cliffs of Moher