Res med mig genom livet

Ett mönsters bakgrund

Jag har alltid tyckt att mönstren på de irländska stickade  tröjorna är så vackra och speciella. De kallas ”Aran jumper”, för det var på de små Aranöarna som de började stickas.

Irland är en ö och många levde av fiske i det hårda klimatet. Det sägs att varje familj hade sitt eget mönster så om någon familjemedlem ramlade överbord och blev hittad senare drunknad på någon strand, så kunde man identifiera människan efter mönstret på tröjan.

Numera säljs tröjorna i alla färger och mönster till turister såväl som till irländare.

Om man såg en rödhårig kvinna eller en räv när man skulle ut på fiske, var det bara att vända om hem igen, för det ansågs vara otur. Dessutom var det totalt förbjudet att plocka upp något ur vattnet som ramlat i. Det havet vill ha – tar det. Om man plockade upp exempelvis en mössa, så ”lurade” man havet och nästa gång kanske havet ville ha mig istället.

När man satt i båten på väg ut ur sin hamn, skulle man alltid göra en sväng medsols av respekt för naturen och havet. Jorden snurrar ju åt det hållet.

Myter eller sanning  tja vem vet??