Res med mig genom livet

En julidag på Marstrand

Marstrand ligger på Koön och själva Marstrandsön. Numera är det en stor segel och turist ort särskilt på sommaren, men det finns en del aktiviteter året runt.

ca 1500 personer bor här året om och många pendlar  varje dag till sina arbeten.

Vi är på väg över med färjan och det känns så mjukt och skönt inom mig. En del av min barndom ligger kvar och ropar på mig varje år.

Silhuetten av Karlstens fästning reser sig mot skyn och kan ses från havet var du än kommer ifrån. Karlstens fästning benämndes vid namn 1671 och var dessutom ett statsfängelse fram till 1855. Här satt en gång Lasse-Maja Molin 1813-39.  En enda kvinna har suttit här 1806-09. Det var en adelsdam som hette Metta Fock och hon fängslades på minst sagt oklara grunder.

En fika på Bergs Konditori är ett måste. Kaffe med kanelbulle. Har man inte fikat här, så har man inte varit på Marstrand. Bara så ni vet!

Vi gick förbi societetshuset, i folkmun kallat Såsen där Oscar II höll till med sitt följe och traktens kvinnor. Man kan undra hur många marstrandsbor som har bernadottskt blod i sina ådror. Vi hade bestämt oss för att gå Marstrand runt, en promenad på ungefär 5 km. Huset i Marstrands norra inlopp ägdes av PG Gyllenhammar för en del år sedan.

Man måste passera genom Nålsögat för att komma vidare på promenaden. Det är trångt, jag lovar, men jag kom igenom.

Vi passerade genom S:t Eriks park och här växer 19 olika träd och växtarter. Man kan inte tro att vi är på en liten ö i den Bohuslänska skärgården.

I näckrosdammen lite längre fram finns inplanterade rosa näckrosor.

Här får vi se Skallens fyr och fyren Pater Noster längst ut i bilden. Där har jag dragit många makrillar som barn. Pater Noster betyder ju: Fader Vår och havet där är förrädiskt så man tror att fiskarna bad en bön innan man gick ut eller skulle in till land. Många har drunknat här ute i de svåra sjöarna som kan bli.

Jag älskar att sitta på en solvarm klippa när det blåser och titta på när havet vräker in och vågorna bryts när de når land.

Vissa sökte sig till lugnare vatten när jag njöt av blåsten.

Vi har nästan kommit till slutet av vår promenad och nedanför oss på Marstrandsfjorden  drillas nya OS och VM medaljörer. Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli!

Har någon missat att jag älskar Marstrand?