Res med mig genom livet

Göteborgstips: Lämna Avenyn

Det finns så mycket mer i Göteborg än Avenyn och Götaplatsen. Upptäck det!

Ta en spårvagn och åk ut till Klippan, Hållplats Vagnhallarna Majorna, och efter en liten promenad är du på plats. Den här dagen stannade vi under Älvsborgsbron, som är från 1966, har 45 meters fri segelhöjd och är nästan en km lång. Gubben arbetade med att bygga bron, så den är väl byggd och mannen är numera välbyggd.

Klippans Kulturreservat är ganska stort så man kan åka ut många gånger om man vill se allt. Här på toppen ligger det gamla sockerbruket som är från början av 1900-talet. Alla byggnader och området är skyddat av kommunen.

Vi kom ut lite sent och startade med lunch på Klippans Konstcafé. Vi har bara fikat där förut, men ville också testa maten. Soppa, sallad, dricka, bröd och mat för 85:- är helt OK! Vi åt fiskgratäng som höll riktigt hög klass. Lite snyggare uppläggning och den hade passat på vilken lyxkrog som helst.

Tack för god mat! Hit kommer vi gärna tillbaka!

Efter lunchen gick vi en liten bit in mot Göteborg. På andra sidan Göta Älv ligger Eriksbergs Bockkran som ett monument av en tid när Göteborg var en ledande varvsstad. Den är numera ett byggnadsminne och inga förändringar eller flyttningar får göras utan särskilt tillstånd av länsstyrelsen.

Restaurang Sjömagasinet ligger också i Klippans Naturreservat. Byggnaden är från 1775 och var då Ostindiska Kompaniets lagerhus. Numera en lyxrestaurang med ett fantastiskt läge vid södra Älvstranden. Vi har ätit lunch där någon gång, men det blir inte mer fler gånger, trots att maten är riktigt god. Har du tjock plånbok och vill betala mellan 300-500 kronor för en lunch så är det ok. När vi var där fick vi betala 75:- för en flaska kranvatten. Om ni går dit – ta med eget vatten!

Nedanför Sjömagsinets brygga ligger en liten oansenlig eka. Den kanske är till för folk som vill ta en springnota!