Res med mig genom livet

Metropolen Köping

Visst hamnade vi i Köping som ligger i Västmanland. Många hade gissat det, tack vare sängarna som vi sov i på hotellet.

Kommunen har ca 25 000 invånare.  Köping är en anrik plats och är känd sedan 1257 då det låg en gammal handelsplats här och ett biskopsmöte hölls.

Köping blev inte stad förrän 1349 och de äldsta kända stadsrättigheterna  blev utfärdade  av Sten Sture den äldre i Örebro den 19 januari 1474, då han var riksföreståndare.  Stadsrättigheterna  bekräftades 1529 av Gustav Vasa.

Hösten 2016 har också kommit till Köping och där bor också käre svåger och kära svägerska.

Alla städer har sin stolthet och Köping har bland annat Carl Wilhelm Scheele som inte ens är född i Köping. Han föddes i Pommern 1742 som svensk undersåte. Han skickades till Göteborg och Malmö innan han så småningom kom till Köping som kemist och apotekare.

Scheele upptäckte inte några grundämnen i egentlig mening; han skulle inte ha förstått vad som åsyftas med ordet. Däremot var han först med att analysera och beskriva en mängd substanser, vilka av senare kemister skulle få namn av grundämnen. Dessa är klor (1774), mangan (1774), molybden (1778), volfram (1781) och barium. Han var också först med att identifiera åtskilliga ämnen som senare skulle betraktas som sammansatta molekyler, bland annat glycerol, vätecyanid (blåsyra), citronsyra, vätesulfid och vätefluorid.  Wikipedia

Han ”upptäckte” dessutom syret.

Inte dåligt jobbar för en person som dog vid 44 års ålder.

Det gamla apotekshuset. Här har inte Scheele arbetat, men hans gamla apotek kunde inte längre användas så man beslutade att bygga ett nytt, som byggdes 1889 efter storbranden som Köping drabbades av,

Köpingsån som rinner ut i Mälaren låg stilla den här dan.

Vi lyfte blicken upp mot den blå himlen och vinkade adjö till kanadagässen som flyttade söderut. Inte så långt kanske. Tyskland är ett hett tips!

Vi såg och hörde hundratals gäss som var på väg.

Titta noga så ser ni att det redan är rätt stora knoppar på träden! Den varma hösten har lurats!

Otroligt vackra färger!

En stilla promenad hem till hotellet efter en trevlig dag tillsammans med svåger och svägerska. Det som slog mig är hur tomt det är i Köping på morgnar och kvällar när det är helg!