Res med mig genom livet

22 december – vårkänning

Vi hade ett strålande väder två dagar före julafton. Solen sken, det var 6 plusgrader och helt snöfritt. Det gäller att passa på när himlen ler mot oss.

Vi åkte till Nya Varvet som ligger vid Göteborgs hamninlopp. Rakt över älven ligger Göteborgs Hamn, käre makens gamla arbetsplats.

Sommartid brukar den här platsen vara upptagen av någon som vill njuta av utsikt och fint väder. Filt och matsäck brukar vara med.

Röda sten ligger där den ligger och är nymålad.  Stenen väger 20-30 ton så det är inte lätt att bära den från sin plats. Dessutom är den ungefär 3 meter lång och två meter bred.

Det finns flera teorier om ursprunget till den röda stenen. En är att en svensk officer, i samband med en dansk landstigning dödats där och att hans blod hamnat över stenen. En annan att ett fartyg räddades undan en storm, genom att angöra vid stenen. En tredje att stenen endast utgjort ett sjömärke för navigering. Stenen har under många år regelbundet rödmålats. Namnet Röda sten är känt sedan 1758. Eventuellt har  stenen utgjort härads-/riksgräns redan på 1000-talet mellan Sverige och Danmark.

Välj själv vilken av teorierna du tror på. Jag kör på ettan!

Strandpromenaden bjöd på mycket.  Våren har redan visat sitt ansikte, men får nog vänta lite till.

Det var nästan bara vi som njöt av den fantastiska dagen 22 december. Dom flesta var väl hemma och stekte köttbullar!  Normalt är det många människor här.

Några tappra badgäster hade slagit sig ner och brydde sig inte ett enda dugg om allt julpyssel och stress som människorna håller på med.

Om ni kommer till Göteborg är det en fin sträcka att gå. Dessutom ligger Klippans Reservat alldeles i närheten.

Jag älskar denna underbara gröna jul!

Därmed önskar jag alla en riktigt GOD stressfri JUL!