Res med mig genom livet

Munkceremoni

Vi fick möjlighet att vara med på en munkceremoni i Sala, strax utanför vårt område.

15 munkar anlände i bilar och förberedde sig för ceremonin. Dagens ceremoni skulle se till att skörden skall bli bra i år, blidka andarna så att året som helhet ska bli bra.

Alla deltagare såg inte lika entusiastiska ut. Hitkommenderade av någon?

Alla var välkomna! Jag menar ALLA! Jag stod lite i bakgrunden för att inte störa, men jag hörde ordet falang (farang= främling) och genast gjordes plats på golvet åt mig. Jag skulle sitta tillsammans med de andra och kände mig otroligt välkommen.

Några stack skålar fulla med ris i våra händer. Det var meningen att vi skulle lägga lite ris i varje skål som stod där. Det är mat till munkarna efter sin uppgift!

Ceremonin kan börja. En mycket lång ”sång” tog sin början. Det låter nästan som kanon. De 15 munkarna var som en enda kör med en försångare.

Nästan alla thailändare blir munkar någon gång i sitt liv, för kortare eller längre perioder. Den här munken verkade lite ny ”på jobbet”

Otroliga mängder mat dukades upp på ”podiet” medan ceremonin pågick. Under ceremonierna har munkarna alltid en tråd mellan sig. Jag kan bara spekulera i varför, med jag tyder det som en sammanhållning. Livets tråd kanske.

Dags för mat.Munken till vänster är den som leder hela ceremonin. Den mat som blir över delar de församlade på. Många hade dessutom med sig egen matsäck.

Pengar till templet samlades också in.

Jag blir så hedrad av att människorna bjuder in på ett sätt som värmer en falangs hjärta. Lite uttittad kan man bli. Är man ljus i skinnet och ser ut som vi gör måste man bjuda på det. Det kanske inte är varje dag man ser någon västerlänning!

Thailändarna är ett oerhört inkluderande folk.  Här är så lätt att leva. Alla problem löser vi med ett leende.

Det är härligt att bo på landet där folk ännu inte är turisttrötta!

Ett av alla vackra minnen från Thailand…….

PS. Även andarna i andehusen fick mat så att dom håller sig lugna och glada.