Res med mig genom livet

Nya Älvsborgs Fästning

Nåja ny och ny. Det kan man diskutera. Den började  byggas 1653 för att försvara Göteborg mot danskarna. Fästningen har varit belägrad, men aldrig intagen.

Bilden lånad från nätet.
Fästningen är byggd på en ö som heter Kyrkogårdsholmen och ligger i Göteborgs hamns inlopp! Ett riktigt Alkatraz. Ingen lär ha rymt därifrån.

Vår stora dagstidning i Göteborg kör med ett erbjudande. Åk till Älvsborg 2 för 1. Vi nappade på det och i lördags var det dags att åka ut från Maritiman. Mulet, regnigt och blåsigt. Det kunde faktiskt varit bättre väder, men det skulle bli bättre.

Efter en halvtimma gick vi iland. Murarna är gamla, men båten är av nyare snitt.

”Kommendanten” var vänlig och tog emot. Vi fick gå iland, men så var vi inte danskar heller. Det var en bitvis ruskig historia som berättades. Intressant.

Ursprungligen hade fästningen fyra uppgifter: att skydda den enskilde medborgaren och dennes egendom, vilket var tydligt formulerat i stadens privilegiebrev 1621; i händelse av krig med Danmark, skulle den utgöra ett viktigt stöd; sjöfarten skulle skyddas och samverkan skulle ske med Nya Älvsborgs fästning; fästningsverken skulle för västra Sverige utgöra förråd samt tillhandahålla utrustning och folk.  Wikipedia

Under det Nordiska kriget 1717-1719 försökte Peder Tordensjold inta fästningen, men efter många turer och list kunde man slå tillbaka de danska styrkorna.

Ön är inte stor, men när fästningen användes som fängelse, var det här som man kunde få släppas ut. Det var inte de allra grövsta fångarna som satt här. Dessutom en del kvinnor! Hmm…. undrar om befolkningen ökade på naturlig väg. Det fanns inget att göra på fästningen. Inget att odla eller att ha djurhållning.

Maten på fästningen var ofta bättre här än på land eftersom det satt många fattiga människor här.

Maten för oss besökare var av den bättre sorten. Sillbord, fläskfilé, slowcooked högrev, fiskgryta, havets Wallenbergare med tillbehör. Det var bara att välja.  Kaffe och efterrätt ingick också. Det var stämningsfullt att sitta och äta i de gamla valven. Fantasin sattes igång. Vem/ Vilka åt här eller tillbringade sin tid här för flera hundra år sedan?

Goda vänner som var med var helt nöjda med den goda maten. Dom kom ända från Uddevalla. Tack för det!

Det blev lite tid över  efter maten, men ändå lite för kort! Jag hade gärna gått runt lite till. Här skjuts salut vid vissa högtider för konungariket Sverige! Nya prinsar och prinsessor uppvaktas även härifrån.

Det var bara att rätta sig i ledet och åka tillbaka när båten gick. Jag hade nog inte velat stanna kvar på ön en hel natt! Det spökar nog där.

Fästningen är i ett mycket gott skick och används numera inte bara som utflyktsmål. Den gamla kyrkan som ligger i tornet används numera till både dop och bröllop. I tornet finns också kulor kvar sedan beskjutningen på 1700-talet. Dom syns tydligt, men har dom verkligen 300 år på nacken. Åk dit själva och kolla.

Innan vi gick iland tittade vi  bakom oss. Solen tackade för sig och vi såg Göteborg Hamn som en vacker silhuett!