Res med mig genom livet

Vi åkte till: Karlskrona

Nu har jag öppnat min sista julklapp. Jag vann två övernattningar i Karlskrona hos Resfredag i hennes Adventskalender. Vilken lycka!

Jag har aldrig varit i Blekinge och därmed inte heller i Karlskrona. Kul!

Karlskrona är en gammal örlogsstad (det visste jag). Centrum ligger på ön Trossö och är ett av UNESCOS världsarv. Det är flera öar i Karlskrona som är världsarv, men vi började att utforska Trossö eftersom vi dessutom bodde där.

Vi slängde in väskorna på hotellet och gav oss ut på stan. Det värmer ett västkusthjärta när man ser hav direkt man kommer utanför dörrarna.

Vi gick lite på känn med en karta i handen och helt plötsligt stannade L (min man) och sa: Här är det! Han gjorde delvis lumpen i Karlskrona och kände igen sig direkt. Vi pratar om ”forntiden”

Därborta bodde jag, sa han och pekade. Med ett stort leende berättade han att på den här kaserngården lärde han sig att marschera och göra honnör. Hur svårt kan det vara??

Vi gick vidare och man ser överallt att staden en gång byggdes för att försvara Sverige. Rikets flotta skulle ligga här. Karl XI  grundade staden som fick sina stadsprivilegier 1680. Vi gick ner mot vattnet och såg Bastion Aurora som stod färdig omkring 1704.  Mäktig och nära havet vilken måste varit ett ypperligt läge om fienden skulle komma.

Inte långt därifrån hittade vi Amiralitetskyrkan, som egentligen heter Ulrica Pia och den invigdes 1685. Timret tog man från  Riga i Lettland. Det var tänkt att kyrkan skulle vara tillfällig och att en stenkyrka skulle ersätta den. Nu är det för sent. UNESCO- gänget skulle nog inte gilla att den här kyrkan revs.

Tjena grabben! Det var länge sedan! Närmare bestämt ca ett halvt sekel sedan. Du, Rosenbom, står kvar, men jag har rört på mig lite!

Texten på skylten är:

Ödmjukt jag Er ber

Fast rösten är nog matt

Kom lägg en penning ner

Men lyften uppå min hatt

Säll är den som låter sig Wårda om de fattige.

Vi var rätt nöjda efter att ha kört långt och klockan började dra sig mot mat! På väg till hotellet passerade vi  Amiralitetsklockstapeln  som uppfördes omkring år 1699. Klockstapeln var från början Karlskronavarvets vällingklocka, tänkt att effektivisera arbetet på varvet genom att ange tiden för arbetet. Den tidens stämpelklocka alltså!

Det finns mycket mer av historia och natur att upptäcka, så den som vill kan följa med på nästa etapp. Jag kan avslöja att det blev 20 000 steg på etapp 2.