Res med mig genom livet

Thailand börjar rensa haven

Thailand har tagit ett stort steg fram i miljötänket, vilket gläder mig. Det är mycket som ska förändras i ”tänket” men det första steget är taget.

Våra hav är en stor avstjälpningsplats för många. Thailand är det första landet i Asien som tar del i projektet ”Upcycling the Oceans”, med ambitionen att minska mängden skräp i haven, vilket gläder både människor och allt som lever i våra hav.

Målet är att bevara havet och kustområden samt omvandla plastskräp till tråd för att göra tyg, och i sin tur även kläder och accessoarer. Det tre år långa projektet började på Koh Samet, där lokala fiskare och dykare gick samman för att rena stranden och havsbotten.

Att ta steg som hjälper havet är något Thailändska Turistbyrån gör med glädje, särskilt med tanke på att hälften av syret på planeten kommer från just havet. Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i haven och det tros vara runt 150 miljoner ton plast i havet just nu – motsvarande 4 650 miljarder plastpåsar från mataffären. Vid 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven. Bara 5 % spolas upp på stränder igen, och ändå är det något som märks av för de boende längs kusterna samt resenärer. Människor på haven är ansvariga för 20 % av skräpet i haven. Plast i haven försvinner inte, men omvandlas till mikroplaster – vilket gör det ännu mer angeläget att rena haven från skräp. Det mesta skräpet i haven, 80 %, är skräp från land som förts dit av regnvatten, vindar och översvämningar, och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar – vars filter består av plast. (saxat ur ett mail från Thailändska turistbyrån)

Personligen trodde jag aldrig att Thailand skulle bli ett föregångsland i Asien för att rena våra hav. Det kommer att ta lång tid innan det blir resultat, men allt börjar någonstans.

Hurra för Thailand