Res med mig genom livet

Ceremoni för bra risskörd

Vi blev inbjudna till en ceremoni strax utanför Palm Leaf där jag bor.

Sala står tom för det mesta, men när det är en ceremoni på gång fylls den av människor från vår by Plong Saway.

Ordningsmakten var bland dom första på plats och ville gärna vara med på bild. Uppsträckta såklart!

Sala började fyllas med folk och alla satt på mattor. Vi välkomnades och blev anvisade plats på en matta. Lite knepigt att sitta ner och se till att fotsulorna inte pekade på någon. Det anses oförskämt!

Ceremonin var till för att det ska bli en bra risskörd. Alla hade bamburör med sig. Man hade stoppat ris, kokosmjölk och socker i rören som sedan sänkts ner i en het grop i marken för att koka. När kokosmjölken hade försvunnit var det klart.

Bamburören skalas sedan och öppnas så att man kommer åt det kokta riset.

Riskorvarna tas ut och en del hamnar på munkarnas tallrikar.

Munkarna anländer för att göra sitt jobb!

När munkarna hade intagit sina platser fick vi skålar med ris som vi skulle lägga i olika byttor till munkarna. Det känns bra att vara inkluderad. Lilla fröken A gjorde succé. Det var många som ville ta på henne och hon lät dem göra det!

Ceremonin kan börja. Först en civilklädd person som ber till andarna.

Munkarna tar över och håller på och ”sjunger” länge. Tyvärr hade jag glömt den kameran som jag brukar filma med. Det är första gången med systemkameran så filmen blev inte så bra. Ljudet däremot kan ni lyssna på. (Måste lära mig filma med systemkameran)

Det ställdes fram otroliga mängder mat till munkarna. När dom hade ätit fick ”församlingen” äta resten. Vilket betyder tur. Vi fick smaka på bamburiset redan innan ceremonin. Det var klibbigt, sött och lite som godis.