Res med mig genom livet

Högst i världen, Dubai

Sonen har skickat ett gästinlägg från Dubai

———————————————————————-

Besök i världens högsta byggnad – Burj Khalifa, våning 124

 

När vi är i Dubai tänkte vi genomföra ett av  ”måstena”  i här och då  måste man upp i världens högsta Skyskrapa. Burj Khalifa som den numera heter och som är 830 meter hög. Burj Khalifa var egentligen tänkt att heta Burj Dubai men eftersom Dubai hamnade i ekonomiska bekymmder under 2008-2009 och Shejk Khalifa i Abu Dabi gav Dubai ett par miljarder dollar så fick han äran att få tornet döpt efter sig. Burj Khalifa är som sagt 830 meter hög och det tidigare rekordet hade Taipei 101 som endast var futtiga 509,2 meter hög.

Oj, det är högt. Kolla omgivande skyskrapor.

Vi beställde biljetter till utkiksplatsen i tornet via internet vilket är viktigt då det under vissa delar av året kan vara slutsålt. Så vi var ute i god tid. På plats hämtade vi ut våra biljetter och började vår vandring genom en hel del korridorer innan vi kom fram till hissen som tog oss hela vägen upp till utkiksplatsen. I dessa korridorer gick man igenom en säkerhetskontroll lika gedigen som när man skall ut och flyga vilket kändes tryggt i sig.

 

Framme vid hissen stod vi en kort stund och väntade innan en hiss kom ned från toppen. Vi packade in oss och tryckte på knappen upp till utkiksplatsen som ligger på våning 124. Hissen, som är världens snabbaste hiss, gör dessa 124 våningar på 60 sekunder. Dvs i genomsnitt så passerar hissen dryga två våningar i sekunden med en toppfart på 64 km/ h. Jag fick svälja ett par gånger på vägen upp för att tryckutjämna så det inte skulle slå lock för öronen. Trots att hissen är så snabb som den är så märkte man knappt av att den accelererade eller bromsade in vid toppen. Riktigt snygg ingenjörskonst. När man, lätt imponerad, stapplar ur hissen så befinner man sig på våning 124 och all fasad på tornet består av glas vilket gör att utsikten är det inget fel på. De har även en utomhus utkiksplats vilket är riktigt mysigt

Det ser ut som en myrstad nedanför

. Trots att vi är riktigt högt upp i byggnaden så inser man fort att det finns ytterligare 36 våningar innan man kommer till toppen. Alltså totalt sett har byggnaden 160 våningar. Känns lite lätt futtigt att åka och äta på ”heaven 23” i Göteborg när man är där nästa gång.  Den sista biten i tornet är inte för enskilda tursiter utan för annat celebert besök skulle jag tro. Bland annat vet jag att världen högst belägna nattklubb finns på våning 144 och världens högst belägna resturang finns på våning 122 och heter Atmosphere.

 

 

 

Efter att gått runt och fotograferat på utkiksplatsen ett slag var det dags att åka ned i hissen igen. Lika snabbt som vi kom upp i tornet var vi återigen borta ur det. Dock med en massa mer livserfarenheter som det gäller att ta vara på.

Det ser ut som resten av Dubai är ett leksaksland när man ser det  från 124 våningen…

Fler gästinlägg från sonen:

HÄR

HÄR