Res med mig genom livet

Var går gränsen?

Kränkande smygfotografering kan förbjudas i sommar och ge fängelse upp till två år.

Jag har alltid en kamera med mig, för man vet ju aldrig när något intressant dyker upp.

Det är inte alltid jag hinner fråga dom människor som kommer med på bild om dom tillåter att jag fotograferar. Jag vet att det kan vara känsligt för en del människor att bli fotograferade, men är det en kö, några som sitter i en båt eller liknande, så frågar jag sällan om det är OK.

Däremot om jag vill har närbild på någon frågar jag alltid.

Var går gränsen för smygfotografering?

Folk som klär om i omklädningsrum, någon som ligger på stranden, närbild på människor i en kö, folk som sitter på en uteservering? Det finns oändliga ställen där folk är med på bilderna utan om dom vet om det!

Om någon känner sig smygfotograferad och kränkt av bilder som är tagna på stan – blir det straff då?

Vem avgör vad som är kränkande eller inte?  I Vissa religioner är det kränkande att avbildas. Hur vet jag vem som känner så, även om syftet är gott?

GP      SvD  HD  DN