Res med mig genom livet

Härligt härligt, men farligt farligt

Äntligen kommer högtrycket med massor av sol och värme. Vi har väntat sedan långt före jul på den här tiden och vi vänder gärna våra ansikten mot solen och njuter av värmen som ger liv i den vinterstela kroppen.

Allt är inte guld som glimmar, tyvärr.

Solen bränner huden och fler och fler får hudcancer. 40 000 svenskar får diagnosen varje år därav knappt 3000 får malignt melanom, den farligaste hudcancertypen. Fler och fler av oss dör av att ha solat för mycket genom åren.

Jag älskar solen och tänker sällan på de risker jag utsätter mig för. Det finns faktiskt människor med vissa eksem som mår bra av solen också. Allt är en avvägning.

Jag tror att det är oerhört viktigt att gå till läkare och kolla sina födelsemärken lite då och då. Särskilt om något märke förändras på något sätt.

Vi människor är underliga varelser, som känner till alla risker, men fortsätter i samma spår.

Jag tänker i alla fall njuta av den sol som högtrycket kommer att erbjuda när det kommer!

Solarier däremot använder jag aldrig. Är livrädd för dom!

GP  DN  BT  SvD  GP