Res med mig genom livet

Host,host! Kikhosta.

När jag var barn, 4 år, fick jag kikhosta och jag minns också hur jobbigt det var att hosta dygnet runt. Ruskigt otrevligt med alla kikningar och ibland kräktes jag också i slutet av attacken. Vaccin fanns inte, så det fanns ingen annat än att lida och vänta på att kikhostan skulle gå över.

Det fanns en bot eller chans till att bli frisk och det var att flyga. Det skulle underlätta hette det, för det var tunnare luft i kabinen..

Sagt och gjort, biljetter inköptes och vi flög till Oslo. Det tog några timmar på den tiden.

Vi hade släkt där, stannade några dagar och sedan flög vi hem igen. Året var 1950.

Jag trodde faktiskt att kikhostan var mer eller mindre utrotad, men i USA är det ett stort utbrott nu. 18000 personer har drabbats och folk i sk. riskzoner uppmanas att vaccinera sig därborta!

GP    SvD   DN