Res med mig genom livet

Marstrands fästning del 2

Igår avslutade jag inlägget (länk) med de tre fångarna som satt ensamma i var sin cell i fem år utan att träffa någon annan än prästen. Två dog ju och den tredje blev galen och ritade med sitt blod på väggarna.

DSC_0647+

Om någon undrar hur dom fick sin mat – så har ni svaret här. En liten lucka i väggen. Dörren öppnades inte.

DSC_0654+

Den mest berömde av fångarna var Lasse-Maja. Här ser ni ingången till den cell han satt i.

DSC_0655+

Lasse Maja eller Lars Molin son han egentligen hette, slog sig ihop med en kvinna som hette Maja. Lars klädde ofta ut sig till dam och begick då massor av brott. Hans stöldturné blev känd i landet och polisen blev på sin vakt. 1811 åkte han fast och var då bara 26 år gammal. 1813 kom han till Marstand och efter en tid kom officerarna på att han var duktig på att laga mat och fick bli kock. Han delade den här cellen med 19 andra!

DSC_0640+

Här höll Lasse-Maja till på dagarna när han arbetade som kock. Han hade lärt sig att laga mat när han gick omkring i kvinnokläder och hade ett arbete. Han lyckades rymma en gång, men togs fast och kom tillbaka till fästningen.Han blev så småningom benådad av Karl XIV och släpptes fri efter drygt 25 år som livstidsfånge!

DSC_0650+

Den stora borggården. Till vänster ser man kommendanthuset – det låter hårt.

DSC_0652+

En genväg i fästningen,

DSC_0610+

Det finns ett nät av lönngångar som bl.a kunde användas vid angrepp på fästningen utifrån.

DSC_0605+

Vi behövde inte använda lönngångar för att hitta ut, men vi var nästan ensamma därinne och fästningen var låst, så jag fick ringa efter assistans så vi kom ut.

DSC_0648+

Självklart klättrade vi högst upp i tornet där vi hade en helt otrolig utsikt! Om ni vill så kommer bilder därifrån i ett annat inlägg!.