Jag vet att ni är många därute som läser Ann Rosmans böcker. Hon skriver deckare från Marstrand i dåtid och nutid! Jag har fått en del förfrågningar om själva fästningen och jag har en del bilder från förra veckan, som räcker till två inlägg. Här kommer det första!
Silhuetten av fästningen syns på mils avstånd från ön. Marstrand låg perfekt till för att försvara Sverige. Inloppet till och genom Marstrand frös aldrig och därför var det perfekt för handels och krigsfartyg att använda hamnen även på vintern. Fästningen tog 200 år att bygga färdigt 1658 började man och på 1800-talet ansågs den vara en av Europas starkaste fästningar!
Ammunition behövdes och det här är kruthuset.
Fästningen användes också som fängelse. Det fanns tre sorters fångar på Carlsten.
- Arbetsfångar fick Marstrandsarbetet och det var lagens strängaste straff. Det var samhällets mest kriminella. Några var också lösdrivare utan jobb och skulle sitta där tills dom hade skaffat ett jobb. Hur skulle det gå till när dom satt där.
- Statsfångar satt ofta för landsförräderi, smädelse av kungen eller högre tjänsteman.Om man ville bli av med någon oliktänkande var det ett sätt att sätta dom på fästningen.
- Bekännelsefångar: Om man inte kunde bevisa att någon hade begått ett brott fick dom sitta inspärrade tills dom erkände och då blev det en ny rättegång! Fruktansvärt!
Dom två sista bilderna är från smedjan.
Tänk om den här väggen kunde tala.
Kyrkan är från 1840-talet. Det kristna budskapet skulle präntas in i dom som var på fästningen.
Naturligtvis fanns där en galge som kunde användas vid behov!
Det prövades något nytt: Philadelphiamodellen. Det innebar att man hade tre celler med en person i varje. Där skulle dom sitta i fem år utan att träffa någon annan än prästen. Två av männen dog och den tredje blev galen. Han skavde sina fingrar mot muren tills huden försvann och målade väggarna med blod. Lite finns kvar i den här cellen.
Det var alltså ingen trevlig plats vid den här tiden!
I nästa inlägg från fästningen kommer vi att få se hur Lasse-Maja hade det och vem han var!
Znogge säger:
Allt var inte bättre förr. Men intressant att få veta hur det gick till.
Kram
9 september, 2013 — 16:01
Yvonne säger:
Det var räliga tider förr!! Hade vi haft det så idag så hade det kanske inte varit så många brottslingar!!!!!Svar:Stamtavlor är viktiga grejor!!!Kram!
9 september, 2013 — 16:57
Hebbe säger:
Ja du räknade ut svaret ganska enkelt tror jag.GRATTIS.Ja du det sitter mycken historia i den fästningens väggar..Haé Kram.
9 september, 2013 — 17:15
Ama de casa säger:
Den är verkligen fin, fästningen. Och visst kan man se den från långväga håll – jag såg den ända från Skärhamn på Tjörn!
Fast våra vänner som bor där sa att det gjorde jag inte.
Men det gjorde jag visst!
😀
PS: Vad oförskämt av dig att sno förstaplatsen hos Hebbe! Mitt framför näsan på mig… Det är ju typ hemmaplan för dig, Bohuslän.
Fyyy dig!
😉
9 september, 2013 — 17:42
madelein, mamma till sex säger:
Åh nu blev jag sugen på att åka dit!
9 september, 2013 — 18:02
Ditte säger:
Tack för spännande och givande läsning. Ser fram emot del 2.
Kramar och hälsningar
9 september, 2013 — 19:08
Freja säger:
Kul att få se bilderna och läsa berättelsen, Tack! Och det går att konstatera att allt verkligen inte var bättre förr,…
9 september, 2013 — 19:28
Jane säger:
Vad mycket jag får lära mig som jag inte hade en aning om …
Och då hör det till saken att jag har varit där massor av gånger.
Kramar i massor finaste du / Jane
9 september, 2013 — 19:37
Inga Magnusson säger:
Ja, tänk om väggar kunde tala! Så känns det när man kommer in i en sån här gammal byggnad. Det är en känsla av andakt nästan. Och vilket slit för att bygga nåt sånt här utan de moderna hjälpmedel vi har idag.
9 september, 2013 — 19:51
fenixmona säger:
Spännande att få lite historia om denna fästning…Många hemskheter som har utspelats där…Kramiz
10 september, 2013 — 04:16
ansepanse säger:
jag har varit där men det är många år sedan, ska ta och se till att vi kommer dit nästa sommar
tänk att det tog 200 år att bygga färdigt fästningen, det skulle vara idag det, allt som ska byggas idag ska ju helst vara klart innan det ens har påbörjats
Sv: jag tror nog inte att vovvslarna kommer ihåg veterinärbesöket nu men vänta om vi närmar oss veterinärens hus så….. ja, sådana är ju hundar, de glömmer inte saker men kommer heller inte ihåg dem på samma sätt som vi gör
kramar
10 september, 2013 — 10:31
Annika säger:
Så intressant och läskig läsning. Tack för bilder och texten till. Förstår att det måste vara hel häftigt att gå där och fantisera om hur det var då på den tiden. Hej så länge.
10 september, 2013 — 10:40
Anna Katana säger:
Mycket intressant historia och fina bilden. Det där med bekännelsefångar kändes ju riktigt konstigt. Kul att sitta inspärrad utan bevis och så kanske man faktiskt inte hade begått brottet.
Sista bilden var ju dock inte så trevlig att läsa om (:
10 september, 2013 — 15:22
Bengt Sandström säger:
Tack för trevliga bilder från Carlsten och de minnen från min barndom de väckte. Ser fram emot fortsättningen.
Med vänlig hälsning / Bengt
10 september, 2013 — 15:57
Tomtan säger:
Helt fascinerande. Speciellt den sista sortens fångar….. Kom osökt att tänka på när jag satt p´å landsarkivet och läste vilka de tagit in på Frösö sjukhus under ett visst årtal (Vårt fd jättepsyke) En av patienterna hade tagit in för att han/hon var osnygg!
10 september, 2013 — 16:15
Nett säger:
Låter som ett ställe för mig och mannen, får snart ta och bege oss dit 🙂 Kram
10 september, 2013 — 16:22
Inger Rozén säger:
Fint med bilder från Marstrand.Undras om min ana,MalinBörjesdotter fick sitta där i väntn på sin dom.Hon anklagades för häxeri,men sonen Fredrik Nilsson-Bagge.fick henne fri av Göta hovrätt att återgå till sin förra heder conserverad.Tänk att han ,sonen vågade säga ifrån.Strongt!
Kram,Inge
12 september, 2013 — 10:13
Ellis säger:
Dit måste jag fara någon gång också, alltid spännande att besöka gamla fästningar och få se hur det var förr! Tack för historieberättelsen! =)
Kalla mornar här men nu sol och lite mer värme ute, perfekt för en cykeltur hem från jobbet! =)
Kram Elenor
12 september, 2013 — 14:09