Res med mig genom livet

Ett nytt underverk.

Vi lärde oss att det finns 7 underverk på  jorden och plötsligt så ville man  se över de gamla underverken och utse 7 nya.

Jag har besökt tre av dom och ni ska få följa med på ett.

Vi är i Jordanien en tidig morgon. Solen skiner från en klarblå himmel och jag fryser som en hund. Sommarkläder och fyra plusgrader är ingen höjdare. Jag lovar. Vi är ju mitt i öknen och där är nätterna kalla. Tänkte inte på det.

Vi skulle vandra in i ravinen som är flera km lång och det var åttio meter högt runt oss, så jag var tvungen att frysa rejält en stund till. Titta vid foten av berget så ser ni vattenuppsamlingsrännor som för vatten och fuktighet in till staden.

När jag är som mest blåfrusen så ser jag ljuset i tunneln och pulsen höjs några snäpp och värmen börjar komma i kroppen.

Äntligen nästan framme och jag vill bara springa den sista biten för att se allt i sin fulla prakt.

P1010332+

Framme!  Jag blev stående en  lång  stund och bara tittade!

Vi stod framför Skattkammaren – Khazne al-Firaun som är byggd, uthhuggen i berget, redan ca 800-700 talen före Kristus. Den är ca 40 meter hög.

Det är alltså Petra, nabatéernas huvustad och centrum för den tidens karavanhandel.

Vakter tar emot och ser till att allt är som det ska.

Staden stod på sin höjdpunkt omkring år noll och då tror man att ca 20 000 människor bodde här. Det byggdes många bostäder, kyrkor och annat i området.

Här finns en ledig lägenhet för den som söker bostad! Berget är otroligt vackert och man kan bara ana vilket arbete det var att ”bygga” direkt i berget.

Det var konditionskrävande att ta sig upp till den här kyrkan. Titta så små människorna är. Det är gigantiska byggnadsverk dessa människor kunde mejsla ur berget.

Inget är för evigt och staden övergavs av någon anledning, men vet inte riktigt när. Ett är säkert och det är att staden föll i glömska i många hundra år tills Petra blev känd  1812, då den schweiziske upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt återupptäckte den.

Det bodde beduiner i Petra ända till 1980-talet som var tvungna att flytta då man ville bevara staden. Petra upptogs på Unescos världsarvslista 1985 och den 7 juli 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Det är en fantastisk upplevelse att gå omkring där inne och jag vill gärna åka tillbaka!

Dagens tema är kultur hos svenska resebloggar och jag hakade på!