Res med mig genom livet

5 saker att tänka på i Thailand

Det är alltid omvälvande att komma till ett land med seder och bruk som skiljer sig från det vi är vana vid. Man kan underlätta lite för sig själv och andra om man har ett litet hum om de vanligaste felen vi ”faranger” gör i oförstånd.

Kungens bilder finns på alla sedlar och han är oerhört högt aktad i Thailand. Man visar respekt för honom genom att  vara försiktig med sedlarna och se till att dom hålls rena och fräscha. Inte knyckla ihop dom, eller ve och fasa, trampa på en sedel med kungens bild på.

Kommer man till en restaurang och ställer sin väska på golvet, är det vanligt att någon i personalen sätter din väska på en stol. Anledningen lär vara att om det finns pengar i väskan, så ska sedlarna med kungens bild inte stå så lågt som på golvet!

Den som kommer till Thailand möter många barn och de flesta är otroligt söta och leende. Klappa inte någon på huvudet! Huvudet är den heligaste delen av kroppen och handen står mycket lägre i rang. Håll händerna borta från någons huvud alltså!

Om huvudet är heligast, så har fotsulorna helt motsatt status. Visa aldrig fotsulorna mot någon! Det är att skymfa den personen. Fötterna anses smutsiga. Trampa därför aldrig på en sedel eller mynt! Fötterna ska alltid peka mot marken!

Ris är basfödan i Thailand. Man bör börja varje måltid med en sked ris och skulle man inte orka äta upp all mat, så ät upp riset och lämna lite av den andra maten istället. Ris har alltså hög status och ska visas en form av respekt.

Mycket kan verka konstigt i våra ögon, men allt blir mycket lättare om vi respekterar andra seder och bruk som finns i de länder vi besöker. Det känns bra om man känner sig välkommen tillbaka!

När vi är i andra kulturer är det vi som anses konstiga och exotiska och inte tvärtom!