Res med mig genom livet

Visarun till Kambodja

När man kommer till Thailand med flyg får man som turist stanna i 30 dagar annars bara 15 dagar. Ett visum man får när man kommer in i landet. Vill man stanna längre, gäller det att pallra sig till ett konsulat eller ambassaden i Stockholm för att köpa sig extra tid.  Vi hade köpt ett sk double entry (finns inte mer) 60+60 dagar.

Inom 60 dagar ska man ut ur landet för att aktivera de sista 60 dagarna, en så kallad visarun.

Vi har ca 2 timmar med bil från gränsen och det var många grisar på vägarna den dagen vi gjorde vårt visarun.

Gränshandeln pågår för fullt och här kan man shoppa det mesta. Många restauranger finns också. Här den thailändska sidan.

DSC_0989+

Bron över gränsen i Ban Laem. Jag kunde gå upp på bron, men fick vara försiktig eftersom tjänstemännen hade mitt pass för stämpling och aktivering av mina sista 60 dagar. Det tog säkert bara 20 minuter för det var inte många människor vid gränsövergången den här dagen.

Jag tycker att lamporna på bron är suveränt coola.

Jag hade inte en aning om att Kambodja är ett kungadöme och att deras kung heter Norodom Sihamoni. Nu vet jag dessutom att  situationen är svår för landet. Befolkningen saknar utbildning, och infrastrukturen är nästan obefintlig i stora delar av landet. Google är bra ibland.

Import kan bedrivas på många sätt! Man kör helt enkelt varor på skottkärror fram och tillbaka!

En sista titt in i Kambodja innan det var dags att få tillbaka passen och åka tillbaka.

Vattendraget mellan Thailand och Kambodja!! Vem städar här?? Ingen såvitt jag kan se.

Det är inte bara varor som körs över gränsen. Många kambodianer åker till Thailand och försöker få någon form av arbete i sitt grannland. Vi var på väg hem, med passen i väskan och ett antal baht fattigare. Det kostade 1700 Thb/pers att aktivera de sista dagarna. Ca 425 svenska kronor.