Res med mig genom livet

Trafiken i Thailand

Grundtipset är att Thailand har vänstertrafik, men man kan aldrig vara helt säker.

Utrymmet innanför den heldragna linjen är laglöst land och man får vara beredd på att få mötande trafik både på höger och vänster sida.  Det gäller att vara på alerten hela tiden.

Ordet säkerhet har inte samma betydelse i Thailand som i Sverige. Det räcker väl att hålla i sitt barn under färd – eller?

Vi bor lite på landet, så trafiken är inte så hetsig som i större orter. Lagen säger att alla motorcykelförare ska använda hjälm. Det är överkurs att följa regler, fast en och annan har faktiskt börjat ta på sig hjälm, men bara föraren. Det kan finnas fyra som åker med och lagen gäller bara den som är förare. En med  hjälm och tre utan om man följer lagen vill säga.

En vanlig trafikdag i Ban Phe. Alla får samsas om körbanorna.

Thailands svar på foodtrucks! Mobila små restauranger som serverar god mat till superbilliga priser. Jag brukar avstå av den anledningen att läpparna blir förlamade av all styrka. Jag får bita i det sura äpplet och betala lite mer för min thaimat på en restaurang som anpassar maten efter utlänningar!

Problem med bilen? Inga problem, hjälpen finns alltid nära. Övrig trafik får vänta den tid det tar att fixa så att bilen kommer bort. Det är en tålmodig väntan. Ingen hetsar upp sig utan finner sig i det som händer. ”Mai pen rai” Det ordnar sig, det spelar ingen roll.

Jag tror att thaifolk har guldmedalj i tålamod!

Mai pen rai!