Res med mig genom livet

Heta svenska sommarstäder

Våren har knappt börjat, men nu sitter man i stugorna och planerar sin sommarsemestrar.

Jag har sett många olika barometrar över städer, campingar och andra saker som man har rankat! Jag tittade lite på vilka städer som ligger högst på på listan över heta sommarstäder i Sverige enligt Zmarta index

Listan ser ut så här:

1. Piteå

En stad som jag aldrig har besökt, men har hört talas om deras havsbad.

Piteå kommer med sina 23 000 invånare på 51 plats i tätortsligan i Sverige, är en turist- och sommarstad som svarar för cirka hälften av sommarturismen i Norrbotten. Jag har en svägerska som kommer från Piteå och har ätit äkta pitepalt. Ingen favorit direkt, men helt ok.

Jag har undrat över om det är älven eller staden som ligger till grund för namnet och det är Pite älv som en gång (1339) gav namnet Pitu till orten. Stavningen har ändrats genom århundraden.

2. Borgholm

Det finns väl ingen svensk som inte vet att Borgholm ligger på Öland.  Kungafamiljen har gjort enorm reklam för Borgholm och ön den ligger på! Kronprinsessans födelsedag firas varje sommar just i Borgholm. Dessutom kan man gå på konserter av alla slag i Borgholms slott som troligen stod färdigt 1281. Det var många år sedan jag var på Öland och det är verkligen värt ett besök! Borgholm är en typisk sommarort som växer när turismen kommer sommartid.

3. Tylösand

En strand som är 7 km lång och ligger i Halmstads kommun måste vara ett sommartillhåll av rang. En av Sveriges mest kända badorter och det blir inte mindre känt av att Per Gessle tillbringar en hel del tid där. Området har en gång tillhört Danmark. Vilken tur att det numera är svenskt.

Den fantastiska stranden kan anas i bakgrunden.

4. Båstad

En härlig, men dyr badort. Här håller ”gräddan” till, särskilt när det är tennisveckor. Då är det svårt att komma fram på vägar och svårt med plats på restauranger. Ett av mina bästa reseminnen har jag härifrån! Det är vackert, men som sagt dyrt!

Kurorten Malen ligger i Båstad. Man kan känna historiens vingslag mellan kurortshotellen.

Båstad ligger vid Hallandsåsen och fick stadsprivilegier 1462.

5. Varberg

Varberg ligger ca 7 mil söder om Göteborg och är också den en riktig sommarort! Varbergs kallbadhus är väl värt ett besök och när man är färdig där kan man gå till Varbergs fästning som uppfördes på 1200-talet. Det är populärt att åka till Varberg och tillbringa några nätter på olika konferens och spaanläggningar! Allt ligger nära till havet!

6. Visby

Gotland får också komma med på heta sommarlistan.

Visby finns  på UNESCO:s världsarvslista sedan 1995. En gammal Hansestad, med ringmur, rosor och en hamn. Kan det bli bättre?

1361 attackerades Gotland av den danske kungen Valdemar Atterdag. Enligt  legenden skall denna erövring ha följts av brandskattningen av Visby.

Numera tror jag att Visby mest är en tummelplats för Stockholmare, men det är kanske dags att ändra på det?

7. Smögen

Smögen som är en ö, ligger i Norra Bohuslän, inte alls långt ifrån Norge. Det innebär att många norrmän söker sig hit när sommaren är här.

Det är fantastisk att gå på Smögenbryggan och titta på folk och kika på dom fina båtarna. Det fanns en tid när vi Göteborgare åkte till Smögenbaden, som var en dansrestaurang med fantastisk utsikt. Tyvärr brann den ner 1998.

Vem har inte hört talas om Smögenräkor, kanske till och med stått eller suttit på bryggan och ätit av havets guld! MUMS!

8. Ystad

Ystad ligger långt söderut i Skåne, ja nästan i Danmark, vilket man kan se på alla korsvirkeshus.

Ystad är väl nu mest känt för att man kan gå i Wallanders fotspår och Ystad Tattoo som är vartannat år och kommer 2017 nästa gång.

Den som tycker om hästhoppning har kommit rätt. Där har man både nationella och internationella tävlingar!

Det finns fantastiska stränder i Österlen där Ystad ligger, så glöm inte badkläderna hemma!

Du har säkert egna favoriter att åka till i sommar!

I  samarbete med    Zmarta.se