Res med mig genom livet

Utmed Kielkanalen

Vi var i Kiel för några veckor sedan och för att komma dit så måste man genom hela Kielkanalen.

Det är inte dumt att sitta på första parkett ombord och njuta av det man ser. Kielkanalen byggdes 1887 och 1895. Den blev då 67 meter bred och 9 meter djup och en längd på ca 100 km. Det räckte inte så kanalen breddades mellan 1907 och 1914. Den grävdes ut och blev till sist 102 meter bred och 11 meter djup!  Om ni hör någon säga  Nord-Ostsee-Kanal, är det exakt detsamma som Kielkanalen.

Det är bebyggelse utmed hela kanalen, många hamnar för privata båtar och fina stränder.

På de flesta stränder kan man se badhotell och privata strandkorgar! Ett litet krypin när man är på stranden.

Strandkorgar på lite närmare håll. Sittplats för två, en liten låda och ett rejält fotstöd som man fäller upp som en liten grind när man åker hem. Det går att  luta strandkorgen också om man vill!

Det finns en hel del segelbåtar utmed kanalen. Varje år är det riktigt stora segeltävlingar här. Kielerwoche kanske ni har hört talas om!

Strax innan man åker ur kanalen, så står det här monumentet.

Laboes marina minnesmärke står alldeles innan man åker ur kanalen! Från början var det tänkt att hedra tyska marinsoldater som dog under det första världskriget. Sedan 1996 påminner anläggningen om samtliga sjömän från alla nationer som lämnade sina liv på världshaven. Idag är Laboes marina minnesmärke ett internationellt fredsmonument och museum och som tur är så klarade monumentet sig utan större skador i andra världskriget.

U- 995 som är en gammal ubåt ligger nedanför monumentet är från andra världskriget och är den enda i sin typ som finns idag. Av någon konstig anledning så hamnade U-båten i norsk ägo efter kriget och såldes sedan tillbaka för  1 D-mark.