Res med mig genom livet

Varför firar vi Midsommar?

Helt klart är att hela Sverige går igång och firar midsommar som om det är det sista vi gör .

Under Bronsåldern 1800-500 f.Kr utövades soldyrkan i Sverige bland annat och vad var då lämpligare än att fira den ljusaste tiden med soldanser och annat. Det finns vissa likheter med dagens firande.

Dom äldsta skrifterna som berättade om midsommarfirandet kom på 1200-talet genom de isländska sagorna.

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder och skamlösa visor.

Det folkliga firandet ledde 1425 till att ärkebiskop Johannes i Lund förbjöd midsommarvakor. Kyrkan försökte att få det folkliga firandet till att bli ett firande av Johannes döparen, men lyckades sämre med det än vad man lyckats med jul och Jesu födelse. Wikipedia

I Norge är det S:t Hans dag och den firas inte alls tror jag.

Jag skall i alla fall fira midsommar som man gör 2016, med sill, potatis, jansson och lite annat sommar godis!

Dans krig midsommarstången eller majstången som den också kallas. (maja=löva)

Det låter nästan som ett firande på bronsåldern!

Vi hyllar den svenska sommaren och framför allt ljuset och solen trots att regnet ofta öser ner just på midsommarafton!

Vi har gjort midsommarafton till den andra nationaldagen och i våra grannländer är det S:t Hans dag 24 juni och den går nästan obemärkt förbi där.

Midsommarnatten är den natt när man ska ut och plocka sju sorters blommor, under tystnad, och lägga dom under huvudkudden. Då kommer man att drömma om den man ska gifta sig med.

I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en viktig tidpunkt. Den ansågs vara en av årets mest magiska nätter, då naturen fylldes av övernaturliga krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga troddes vara tunnare än vanligt denna natt och det finns många berättelser om fantastiska saker som sades kunna hända då.    Wikipedia

PS. Jag har sett älvorna dansa en midsommarnatt! Tro’t den som vill! Jag vet vad jag har sett!

                   Jag önskar er en  härlig Midsommar !