Res med mig genom livet

Slaveriet på Zanzibar

Om man är i Stone Town kan man inte komma förbi att här har funnits en av världens största slavmarknader och definitivt den sista.

Anglican Christ Church Cathedral står exakt där slavmarknaden fanns som ett monument över historien och att kyrkan bidrog till slaveriets avskaffande.

Slavarna hämtades från Östra Afrika och såldes till plantageägare På Zanzibar eller över det stora haven exempelvis Brasilien. Man slängde ner slavarna i små celler där det blev trångt! Ingen som helst hänsyn till utrymme.  Det fanns två celler varav den ena skulle inhysa 75 kvinnor och barn. Den andra 50 män.

Kedjorna är enligt uppgift autentiska. Det var ruggigt härnere. Man kunde nästan känna den fasan som människorna kände efter att ha blivit bortrövade från sina byar och familjer. Det går inte att föreställa sig hur det var.

Inne i kyrkan finns den här lilla runda plattan. Exakt här piskades slavarna innan dom såldes.  De som skrek under ”behandlingen” var mindre värda och dom som uthärdade betingade ett högre pris. Om man köpte 5 starka slavar kunde man få två barn utöver för samma pris.

Jag kan inte ens i mina tankar förställa mig hur fruktansvärt detta var.

Utanför katedralen står skulpturer för att påminna om slavmarknaden som en gång fanns här. Clara Sörnäs, en svensk skulptör har  gjort detta minnesmonument. Kedjorna är också här autentiska och användes på slavarna som såldes här.

Tack och lov finns inte den här marknaden mer, förbjöds 1897, men jag undrar om människan har blivit mycket snällare sedan slaveriets dagar!