Res med mig genom livet

Promenad i Stone Town

Sist, men inte minst tar vi en promenad i Stone Town. En del av huvudstaden Zanzibar som är upptagen i UNESCOS världsarvslista år 2000.

Den är ett bra  exempel på en swahilisk handelsstad på den afrikanska östkusten. Den visar på kulturella influenser under mer än ett årtusende från det afrikanska, men även från det indiska, europeiska, men främst från det arabiska kulturarvet. De flesta byggnader är från mitten av 1800-talet. Wikipedia

Doctor David Livingstone var  en upptäcktstresande och missionär som föddes i Skottland, strax utanför Glasgow, vistades mycket i Östra Afrika och bodde tidvis i det här huset som byggdes i mitten av 1800-talet.  Vill du läsa mer om honom? HÄR

Det vimlar av smågränder och prång i Stone Town. Det gäller att ha en karta i handen och veta exakt var man är.

En liten kille med glimten i ögat! Han skulle till skolan och behövde inte orientera sig via en karta! Han hittade ändå.

Det är full fart i gränderna. Vackra kläder på damerna!

Jag har ingen aning om hur ofta om ens någonsin som man gör rent gröna algrika väggar! Det visar hur fuktigt det är på Zanzibar.

Kontrasterna är stora på liten yta! Här är det ordning och reda! Vackert!

Rika människor visade det med att ha vackra dörrar! Enligt uppgift skulle piggarna på dörren hålla stora rovdjur borta från att ta sig in!

OBS! Alla bilder är alltid klickbara så ni kan se dem i större format!

En liten skiv och bokhandel, där man också kunde köpa souvenirer!  En stolt kvinna ville gärna vara med på bild!

En liten ”kvartersbutik” där man kunde sälja sina egenodlade varor!

Förfall enligt vårt sätt att se, men fullt ok att bo i för den som vill! Här behöver man inte frysa när det är vinter. Varmt och fuktigt är det i alla fall!

PS. Bilden överst visar att det finns en annan sida också där dagens människor roar sig!

Freddie Mercury i Queen är född som Farrokh Bulsara i Stone Town 5 september 1946! Tyvärr dog han alldeles för tidigt 1991 i London!

Det kanske ser lite annorlunda ut idag, för bilderna är tagna ur minnenas arkiv från 2011 i alla inlägg från Zanzibar!