Res med mig genom livet

Grattis Göteborg och Götheborg

Ostindiefararen Götheborg stannar i Sverige och Göteborg.  Ekonomiska problem har hängt som en skugga över projektet. Ovissheten om vad som skulle hända med skeppet som är en replik av Götheborg som förliste i  Göteborgs Hamn i september 1745.

När vi hörde nyheten i morse bestämde vi oss för att se henne där hon ligger i vinteride.

Vi åkte till Lilla Bommens hamn, utanför Operan för att åka vidare till Eriksberg där hon ligger. Det blev en fin tripp i Göteborgs Hamn innan vi var framme. Det är inte dumt med en kollektivtrafik på Göta Älv.

Vi var rätt hungriga när vi kom fram och bestämde oss för lunch innan vi gjorde något annat. Jag valde havets Wallenbergare i hummersås och L satsade på det säkra kortet Högrevsburgare. Vi blev nöjda båda två.

Götheborg ligger väl inpackad i sina vinterkläder och väntar på att bli förflyttad till Masthuggskajen där det ska byggas ett besökscenter så att alla kan komma ombord och se henne. Tyvärr får vi aldrig mer se henne segla, utan hon blir ett muséum om ingen kommer på andra tankar.

Det är otroligt mycket att hålla reda på när man seglar. Misstag undanbedes.Det lär inte bli så många misstag när Götheborg ska ligga stilla och bryggsegla resten av sitt liv.

Galjonsfiguren, ett Lejon, ska troligen symbolisera staden Göteborg. Göteborgs vapen har ett stort lejon i skölden.

Vi hade förmånen att kunna följa bygget av Götheborg från start till mål och var ombord kvällen innan hon for iväg till Kina. Det är otroligt intressant att höra guiderna prata om hur det var ombord på 1700-talet. Det var ett hårt liv och man anställde fler än man behövde eftersom man visste att många aldrig kom fram, utan dog på vägen till landet där porslin, thé, kryddor och siden skulle hämtas och skeppas tillbaka till Sverige.

Akterspegeln är så vacker. Nu är en saga över och en ny börjar, tack vare sponsorer. Götheborgs framtid är trygg i minst 10 år-

Tack för det!

Läs mer om Götheborg HÄR