Res med mig genom livet

På Valsafari

Ett av mina absolut största önskningar har varit att åka ut på valsafari. Husavik på norra Island är perfekt för det och eftersom vi hade vägarna förbi, skulle vi ut på Norra Atlanten och titta om det fanns någon val som ville visa sig.

Vi kom till ett kyligt, dimmigt och lite regnigt Husavik. Blåsten från dagen innan hade lagt sig något och temperaturen låg runt nollan.  Båtarna som skulle gått ut på morgonen låg fortfarande kvar vid kaj för det gick alldeles för höga vågor på väg ut till valarna. Eftermiddagspasset kanske också skulle bli inställt. Besked  skulle lämnas efter lunch.

Beskedet var ”Vi gör ett försök” Två glada bloggare ville ut och titta på val. Förutom egna varma kläder fick vi en tjock overall och ett regnställ att kränga på oss. Vi kände oss som Michelingubbar och gummor allihop.

Vi såg en valskådarbåt till som hade gett sig ut i busvädret. Vågorna på väg ut var höga som hus och båtarna rullade rejält. Det gällde att hålla i sig ordentligt så man inte åkte av bänken där man satt. Jag fick träningsvärk i armen dagen efteråt.

Tack och lov så såg vi en hel del valar. Det var inte lätt att ta bilder eftersom båten gungade upp och ner samtidigt som saltvatten från havet slog in över båten som förstärkning till regnet som föll.

Jag var rädd om kameran och la ner den ganska snart. Istället njöt jag av att titta på valarna som ibland kom nära båten. Tyvärr blev ganska många sjösjuka i det ganska hårda vädret, men alla fick i alla fall se val. Just där valarna fanns var det ganska lugnt och sjön hade lagt sig en del på väg hem. Vi var blöta och rejält frusna om fötterna när vi steg i land, men det gjorde inte så mycket. Vi hade skådat val.

Mest knölval, som kan bli 15 meter lång och väga 36 ton. Mäktiga djur!