Res med mig genom livet

Himmel och helvete

Vi startar med Helvetet den här gången.

Kraflaområdet på Island är geotermiskt aktivt. Visserligen otroligt vackert, men under ytan händer det saker. Under jordskorpan är det varmt och utbrott sker lite då och då. Människan är smart och tar vara på den värme som finns, men man vet aldrig hur länge anläggningarna får stå kvar när naturens krafter tar över.

Isen ligger lugnt i kratern Viti.  Den isländska ordet ”viti” betyder ”helvetet”. I forna tider, trodde folk att  fan bodde  under vulkaner. Kratern Viti har en grön sjö inne i den, fast det är nog på sommaren.

Här har varit flera utbrott och de värsta var 1724-1729. Senast kratern öppnade sig och spydde ut rök, aska och lava var vid 9 olika utbrott mellan 1975 och 1984.

Nu tar man vara på den geotermiska energin som finns och ett kraftverk på 60 MW är igång  i området. Mycket höga temperaturer finns några kilometer under ytan och man vet inte när nästa eventuella utbrott kommer att ske här.

Efter titten ner i Viti – helvetet- var det dags för himlen.

Ett bad i de varma källorna en bit nedanför Viti ligger Myvatn Naturbad. Varmt och skönt! Utsikten är helt ljuvlig därifrån.

8 grader i luften och ca 38-40 grader i den ena bassängen av vatten från underjorden!. Det luktade lite svavel, men jag inbillade mig att det var ungdomens källa. Tyvärr verkade det inte på mig!

Det känns lite som tjockt vatten. Det gäller att röra sig försiktigt. Alla smycken ska helst av eftersom alla mineraler kan förstöra silver och andra material annars.

Gubbhyllan. Här ligger dom och jäser i 41 varma grader. Lite för varmt för mig, men visst ser det skönt ut?

Resan gick vidare, men mer om det i ett annat inlägg!