Res med mig genom livet

Göteborg på 1600-talet.

Vi fick ett ryck igår och blev lite kulturella. Vi åkte till Ostindiska Huset som byggdes på 1700-talet, men som numera är Göteborgs Stadsmuseum.

Utställningen om Göteborgs födelse lockade och vi blev inte besvikna.

Nya Lödöse  låg där Gamlestaden i Göteborg numera ligger. Lödöse var Göteborgs vagga kan man säga.

 24 februari 1624 beslöt Kungliga Majestät, att Nya Lödöses borgare genast skulle flytta till det nyanlagda Göteborg och platsen där den forna staden hade legat kom med tiden att heta Gamlestaden.” Wikipedia

Det är långt mer än 400 år sedan. Lär människa sig aldrig?

Gustav II Adolf grundade Göteborg 1621. Man byggde en rund stad av den anledningen att den skulle vara svår att inta av fiendetrupper och lättare att försvara.

Full fart på det Stora Torget, där Gustav II Adolf numera står staty.  Torget har dessutom bytt namn till Gustav Adolfs torg.

Ni som brukar besöka Nordstan eller Femmanhuset känner knappast igen sig.

Det är full fart i Brunnsparken nu också. Bussar, spårvagnar som gnisslar och jäktade människor till och från sitt jobb fyller stället idag.

Inte långt från Brunnsparken öppnades det första apoteket. Det har aldrig varit lätt att bli gammal och sjuk. Vad har hänt på 400 år?

Nya Älvsborgs fästning låg utanför den nya staden.  Danskarna försökte inta den, men det lyckades aldrig.

Observera att detta inte handlar om Göteborg idag!  Fast det låter nästan så. På vissa sätt har utvecklingen stått stilla.

PS. Bilderna har jag fotat från en film som visas på museet. Lite suddiga  men man kan ändå förställa  sig hur Göteborg en gång har sett ut!

2021 fyller Göteborg 400 år och förberedelser pågår för fullt!