Res med mig genom livet

Fredrikshamn T&R

Igår var vi i Fredrikshamn med käre makens gamla arbetskamrater och bihangen fick följa med. Dvs hustrurna.

Vi var tidiga, men så tidiga att terminalen skulle vara tom, det trodde vi inte. visserligen blåste det rejält, men båten är stor och tål lite vind. Det blåste bara 12m/s. Har man anlag för sjösjuka kan man bli lite sjuk. Tack och lov har jag aldrig varit sjösjuk.

Det är alltid nästan lugnt inomskärs, men när man kommer ut på öppet vatten kan det ta i. När vi kom till Böttö fyr såg man att det blåste rejält. Det var här som fartygen gick på grund innan man breddade farleden, vilket är nu på 2000-talet.

Böttö fyr byggdes på ett litet skär som är cirka 40 meter brett och 100 meter långt. 1841 flyttade fyrvaktaren med familj in. 1964 flyttade den siste fyrvaktaren ut.  Det var säkert otroligt hårt att bo där när stormarna satte in.  Fyrvaktarhuset är målat rött mot land och vitt mot havet. Jag har ingen aning om varför.

Det blåste rejält ute på däck och jag var nästan ensam där.

Många passagerare var och kollade boardershopen. Där fanns en del att välja på för den som intresserade sig för det och var lite törstig.

Andra hade satt sig redo för underhållning, bingo och frågesporter.

Tiderna förändras. Det första man såg, när man hade passerat den långa gången från båten, var Damsgaard. En matbutik där vi handlade allt som var billigare i Danmark. Det var mycket. I takt med att den danska kronan blev allt starkare, var det liksom ingen idé längre att köpa kött, socker, smör och annat. Butiken slog igen och ersattes av en Irländsk pub!

Uppehållet med en dagstur är bara ca 1.5 timmar så det gäller att stå på.

Här står Tordenskjöld på Fisketorvet och vaktar. Han är en stor hjälte både i Norge och Danmark. Peter Tordenskjöld var viceamiral i flottan och skötte sig med den äran. Han intog Marstrand, men gick bet på Nya Älvsborgs fästning i början av 1700-talet.

Shoppingatan är sig lik, men några större fynd gör man inte längre här!

Bye, bye Fredrikshamn. Tre timmar kvar på turen till Göteborg.  Det känns som att vi snart ska tillbaka, men då hyr vi nog en lägenhet nära Skagen. Där är fint!