Res med mig genom livet

Runt Bohus Fästning

Jag får mina infall lika fort som en gris blinkar. Ett annat ord är impulsiv. Min bäste vän och man ser ofta till att jag sansar mig, men ibland kör vi båda två.

Vi bor ca 2.5 mil från Bohus Fästning i Kungälv, men har aldrig varit uppe i själva fästningen. Vi är ofta i Kungälv, men åker bara förbi på låg höjd.

Det är numera en ruin av fästningen som började byggas på 1300-talet. Fästningen har gett namn åt Bohuslän och har varit belägrad minst 14 gånger, men aldrig blivit erövrad i strid. Naturligtvis är den ett byggnadsminne.

Den här gången var vi för snabba med beslut. Fästningen var stängd. Suck. Det gäller att ta reda på ett och annat innan man åker.

Vi ville inte åka hem, så vi tog ett enhälligt beslut att promenera runt fästningen i alla fall. Det första är att gå genom grinden och den var i alla fall öppen. Undrar varför grinden finns.

Fästningen ligger vid Nordre älv som möter Göta älv här. Dotterdottern beundrar utsikten.

Fästningen ligger 40 meter ovanför vattenytan på Bagaholmen. Här har nog trupperna sprungit för att inta fästningen för mycket länge sedan. Fästningen har tillhört Norge, Danmark-Norge och Sverige.

Gissa bajset!!! Det låg spillning av något djur på gångstigen. Vilket?

Vi kom inte in på fästningsområdet, men fick en vacker promenad istället.

Ni som gissade på får, har helt rätt. Det finns en del frigående får här. Klart det måste finnas en grind då.

Vi har gått varvet runt och där ligger fästningen och är inte intagen den här gången heller, men vi kommer tillbaka. Det är ett som är säkert!

Vi hade i alla fall tur med vädret.

Det regnar visst! Det haglar också

Opslået af Solveig Solstråle på 15. september 2017

Dagen efter såg det ut så här i Göteborg med omnejd!