Res med mig genom livet

Ganesha vid Vita templet

Vi har ett vackert vitt tempel i vår lilla by. Lite annorlunda än alla andra tempel i området. En hög Buddha står och vakar över området 182 trappsteg upp. Det är bara att sätta det ena benet före det andra så är man snart uppe. I år har Buddhan fått sällskap av Ganesha som är en hinduisk Gud. Jag blev lite frågande varför han fick stå tillsammans med en buddistisk Gud och fick läsa på lite. Genom alla århundraden har tydligen vissa delar av hinduismen sammanlänkats med buddismen. Ganesha har stora öron för en vis person hör allt. Ganesha är son till Shiva och Parvati och har alltid sällskap av en råtta. Ganesha syns ibland avbildad när han rider på råttan. Vänder man sig om när man är däruppe, upptäcker man att utsikten var värt varenda trappsteg. I sina fyra händer håller han:En lotusblomma, en yxa, runda söta frukter, och välsignelse. Jag har inte kunnat klura ut alla fyra. Det kanske någon annan kan! Vill ni läsa mer så kan ni följa länkarna:

The image of Ganesha

http://www.mytologi.nu/ganesha.html