Res med mig genom livet

Botaniska bjuder in

I strålande försommarväder åkte vi spårvagn till Botaniska Trädgården i Göteborg, som tyvärr får besök alltför sällan av oss.

Botaniska invigdes 1923 samma år som Liseberg, Konstmuséet och Naturhistoriska muséet. Jubileumsutställningen satte sin prägel på Göteborg det är helt klart!

Carl Skottsberg hade fått uppdraget att skapa en Botanisk trädgård och det lyckades han med.

Idag är det en av världens vackraste och är 175 ha stor. En av Europas största.

Bland det första man kan vila ögonen på våren 2018 är en stor val gjord av enbart penseer. Motivet ändras beroende på vilka blommor som är aktuella vid det tillfälle man är där.

Fiskar, modell större simmar omkring i dammen nedanför valen. Några barn kom fram till mig och berättade att dom hade sett pengar på botten. Aha en önskedamm. En grabb berättade att han och hans pappa brukade slänga några pengar och önska sig något. Pengarna var utgångna mynt som man hittat i fickor och liknande.

Färgprakten är stor redan nu i början av maj. Nåja snart mitten i månaden. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar, totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter. Det är en siffra som är lite svår att greppa om, men området är stort!

Många öppna grönytor finns. Vi såg en del skolklasser som hade olika aktiviteter. Den här klassen hade hur roligt som helst.

Vem sa att mossa inte är vackert???

När jag tog den här bilden fanns allt på plats. Själen var i totalharmoni med mig och övriga världen.

Det fanns lila och vita blommor som var trekantiga. Var och en satt i mitten av tre gröna blad.

Ett litet vattenfall hördes på lång väg när vattnet rann över kanten och vidare ner i en lite damm.  Ljudet av rinnande vatten i naturen är ljuvligt.

Det finns något att titta på för alla. Man kan gå lite hur man vill på stigar, små vägar med asfalt. Dit näsan pekar och vad man vill se.

Det här är skunkkalla. Den lilla majskolven luktar inte gott sägs det. Vi böjde oss inte ner och kollade. Ibland får man tro och inte ifrågasätta.

Jag hade laddat ner en app som heter Botaniska, men vi förlorade oss snart i eget initiativ, men appen är säkert bra för den som vill läsa på lite mer om området.

Fortsättning följer!

PS. Inträdet är 20 kronor som är frivilligt!