Res med mig genom livet

En rundtur i Bukarest

Det fick bli en rundtur i Bukarest innan vi åkte vidare genom en del av Rumänien.

De flesta i Rumänien är rumänsk-ortodoxa och det finns helgedomar nästan överallt. Den här kyrkan ligger centralt i Bukarest och heter Kretzulescu Church. Den byggdes i början av 1700-talet, men skadades i en jordbävning 1940. Reparationen var sedan klar 1943. En ovanlig arkitektur för en kyrka tycker jag.

CEC Palace  är numera huvudkontor för en bank. Byggdes 1900 och är en av alla ståtliga byggnader i Bukarest.

Dom flesta städer ligger vid en flod och Bukarest är inget undantag. Dambovitafloden rinner genom stan!

Den här lilla stugan även kallad Folkets Hus är egentligen Parlamentspalatset och är världens näst största byggnad. Bara Pentagon i USA är större. Efter en jordbävning ville Ceausescu bygga en stad med Pyongyang som förebild.  Byggnaden, som började uppföras 1984, är 240 meter bred, 270 meter lång, och reser sig 86 meter över och 92 meter ner under gatunivå. Under byggnaden finns ett omfattande tunnelsystem, vilket bland annat inkluderar en flyktväg för diktatorn genom att ansluta till tunnelbanan. ”Stugan” innehåller bara 1100 rum.

Det behövdes mycket mark så innan byggarbetet påbörjades förstördes stora delar av det historiska Bukarest: 19 ortodoxa kyrkor, 6 judiska synagogor, 3 protestantiska kyrkor och 30.000 bostadshus.

Typiskt en diktator med storhetsvansinne.

Bukarest kallas lilla Paris och naturligtvis skulle man ha en paradgata. Det skulle vara större och bredare än Champs Elysées. 1 meter bredare räckte gott och väl för att bräcka fransmännen. Sa jag storhetsvansinne?

Lilla Paris måste naturligtvis ha en triumfbåge också.  Den restes som ett minnesmärke över soldaterna i första världskriget och landets återförening 1918. Triumfbågen byggdes först i trä år 1922 men slutfördes i granit år 1936.

Kontrasterna kan vara stora mellan offentliga byggnader och där vanligt folk bor.

Jag blev lite förvånad över hur många parker och grönområden som finns.

Titta noga på balkongen. Det var här Ceausescu höll sitt allra sista tal  21 december 1989 till dom uppretade massorna. Han och hans fru fick ta sig in i byggnaden, blev jagade upp på taket, flydde i helikopter, blev sedan infångade och makarna avrättades redan 25 december. Tyvärr blev det en blodig historia och många dödades i den här revolutionen. Ni kan se Diktatorns sista tal sist i inlägget!

Den här lilla tjejen behöver inte leva under Ceausescus styre. Hennes land är med i EU och framtiden är hennes kan man hoppas.

Vi lämnade Bukarest för nya vyer och upplevelser och passerade en karpodling på vägen dit!