Res med mig genom livet

Belgrad – Den vita staden

Belgrad huvudstad i Serbien är inte särskilt vit, men namnet vi känner till betyder ”Vita Staden” Första gången Belgrad blev huvudstad i Serbien var år 1284 och är därmed en av Europas äldsta huvudstäder.

Vi vaknade upp och tittade ut tidigt på morgonen efter att vi anlänt under sen natt! Tur det för alla båtar på andra sidan Donau är partybåtar. Tänk när det är fullt ös och alla spelar var sin sorts musik. Tack för att vi slapp det!

Vi startade direkt efter frukost med en utflykt till bl.a Belgrads fästning Kalemegdan.

”Borgen har byggts upp och förstörts i omgångar sedan romartiden. Innehavare har i tur och ordning varit kelter, romare, bysantiner, serber, osmaner och serber igen, varvat under kortare perioder med hunner, goter, sarmatier, gepider, ungrare, bulgarer, österrikare och tyskar”. Allt enligt wikipedia.

Dåtidens graffiti. Inget nytt under solen. Det ska föreställa ett svärd.

Borgen är också ett stort parkområde som man kan promenera omkring i.

Kalemegdan ligger naturligtvis uppe på en höjd med magnifik utsikt.  Floden Sava rinner ut i Donau just där.

Den vackre mannen är Pobednik, som betyder segraren. Han har stått där sedan 1928 och har blivit en symbol för Belgrad!

Tyvärr kom en cementblandarbil i vägen när jag tog bilden på det bombade huset. Det är meningen att hålet ska lagas, men hur? Huset får inte rivas för det har ett särskilt värde och ingen vill betala kostnaden och därför står det där det står med sitt hål!

På flera ställen i både gamla och nya Belgrad står hus som andas kommunism. Många hus behöver rustas upp, men ingen gör något. Enligt uppgift är det bättre på insidan än utsidan…. man kan ju tro vad man vill om det!

Små pittoreska gator kan man också se lite här och där.

Det är ont om pengar överallt, men om man vill bygga monument eller annat så får det kosta,. Den här fontänen kostade 2 miljoner euro att bygga, drygt 20 miljoner svenska. Den fungerar bara ibland. Vår guide berättade att han fått order från högsta ort att visa den för turisterna.  Byggen av det här slaget drar turister – tror dom!!!

Naturligtvis finns det fina byggnader och kontinentala caféer lite överallt i centrala delarna av Belgrad.

Till och med vissa brunnslock är konstnärligt utformade.

Turen i Belgrad gick vidare……