Res med mig genom livet

Novi Sad, Serbien

Vi fortsatte vår resa i Europa och kom så småningom till Novi Sad som betyder ”Ny plantering” på serbiska, är Serbiens näst största stad och är huvudstad i provinsen Vojvodina. Naturligtvis finns där en fästning, Petrovaradin, som vi faktiskt hoppade över och tog en rejäl promenad i centrala Novi Sad istället.

Vi gick genom olika sorters kvarter. En del riktigt fina, andra lite sämre.

Vi kom till fiskmarknaden men jag såg inte en enda fisk. En gång var det en ren fiskmarknad, men nu är det mest grönsaker.  Otroligt fräscht och inbjudande.

Vi var i trakter där det var helt omöjligt att läsa skyltarna. Det kyrilliska alfabetet ställde till det för oss, men det funkade ändå.

Som sagt, vissa kvarter hade ingen lyxstatus precis.

En stor kontrast. Det är många olika etniska grupper som varit med och format Novi Sad vilket man kunde se runt om i stan.

Den här mannen satt i ett gathörn med sitt instrument och sin något knarrande röst. Han var en levande tidning och sjöng om vad som hänt. Jag kan tänka mig att det är som riktigt gamla skillingtryck hos oss.

En kontrast till. Modefotografering strax intill nyhetsmannen.

Taket på en stor kyrka. Kakelplattor som tak var riktigt läckert.

Det är otroligt så många vackra hus som fortfarande står kvar efter både bombningar och annat som hänt genom historien.

Lilla tanten som säkert varit med om allt som hänt på Balkan de senaste åren. Det kan inte vara lätt att hänga med i svängarna när gränser skrivs om och historia skapas.

Vackra grönområden och parker finns lite överallt. Bilden är från Donauparken i Novi Sad.

Platanblad med frukt. Det finns plataner lite överallt utmed vägar och alléer. De anses renande, enligt uppgift! Bladen liknar lönnlöv, men är tjockare, hårdare och grönare.

Trötta i fötterna gick vi tillbaka till båten och åkte sedan vidare på Donau!